Завишени нива на уран откриха във водата в село Брягово

Завишени нива на уран откриха във водата в село Брягово Констатирано е наднормено наличие на уран във водата в село Брягово, община Първомай. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Поради наличието на уран водата от водопроводната мрежа в населеното място е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата може да се използва за хигиенни цели. 
За предприемането на тези задължителни мерки е уведомен кметът на село Брягово, посочиха от Регионалната здравна инспекция. Резултатите от взетите проби са потвърдени от Националния център по радиобиология и радиационна защита.
Все още водата в другите три села – Пъдарско, Драгойново и Караджалово, в която също бе открито наднормено съдържание на уран, не може да се използва за пиене и готвене.
Жителите на всички четири засегнати села се снабдяват с вода с помощта на водоноски. Извършва се зачестен контрол и се проследява дали стойностите на уран се понижават или се задържат константни. За завишени нива на уран във водата на двете пловдивски села – Пъдарско и Драгойново бе съобщено в края на месец май, а за село Караджалово – в края на месец юни.
12.08.2017, 14:22 часа
922 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha