Замразяват цените на винетките, но въвеждат еднодневни и тридневни

Замразяват цените на винетките, но въвеждат еднодневни и тридневни С пускане на тол системата за таксуване на товарните автомобили, преминаващи през страната, леките коли ще получат облекчения чрез винетките, тъй като се предвижда въвеждане на еднодневни и тридневни винетки. Иначе не се предвижда промяна в цените на винетните стикери. Това съобщи по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. 
"Шансовете частна компания да изгради тол-системата за таксуване на преминаването по пътищата не са никак малки. Утре отваряме офертите на шесте фирми, участващи в процедурата за избор", каза той. 
Заради обжалвания на конкурсите търгът не успяваше да стигне до този етап, а самата процедура се точи повече от две години. Поради тази причина премиерът обяви в края на миналата седмица, че има вариант държавата да изгради системата за своя сметка, а министър Нанков уточни вчера, че вече се работи по създаването на държавната компания, която да се ангажира с тази дейност.
Днес министърът уточни, че при т.нар. "инхаус възлагане" по Закона за обществените поръчки въвеждането на тол-системата за товарните автомобили с обща маса над 3,5 тона и електронните винетки за автомобилите, ще струва до 200 млн. лв. При възлагане на поръчката на частник при вече провеждащата се процедура очакванията са, че сумата ще е дори по-малка.
Николай Нанков припомни, че с въвеждането на новия начин за плащане на преминаването по пътищата ще се събират минимум два пъти повече средства, основната финнасова тежест ще се прехвъри от леките автомобили към товарните, които увреждат пътищата най-много.
Освен това ще могат да се въведат дневни и тридневни винетки. Винетките за леки автомобили ще останат на същите цени, каза още министърът.
16.08.2017, 09:18 часа
1004 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha