Във Видинско изкопаха сензационно археологическо откритие

Във Видинско изкопаха сензационно археологическо откритие Археолози откриха наново западната крепостна стена на Рациария, за която се смяташе, че е унищожена от иманяри. Със средства от Министерството на културата, през 2013-та година бяха подновени разкопките в района на видинското село Арчар. Целта е някогашната столица на римска провинция да се превърне в туристически център. Ръководител на екипа, който работи на обекта е доцент д-р Здравко Димитров, а тази година разкопките продължиха близо месец:
„Тази година работихме почти цял месец. Имахме по-добро финансиране от предишните години, 18  хиляди лева, тъй като Рациария е от първа категория обекти от национално значение, които се финансират от държавния бюджет. Работехме в същия, със същите работници от село Арчар. Освен проучването на центъра, на сградата тук, за пръв път започнахме да работим на декуманус максимус (главна улица, ориентирана изток-запад) съвсем близо до сегашното село Арчар и за първа година успяхме да разкрием, благодарение на помощта на община Димово останките от западната крепостна стена. Останките са проучвани още през 80-те години от Регионалния исторически музей във Видин, но след това са били зарити от иманярските дейности тук на Рациария. Сега ние успяхме да разчистим тези иманярски насипи, за да видим в какво състояние е западната крепостна стена. Там успяхме да регистрираме отново тези кули, които са били- две покрай западната порта и две на юг от нея. Възможностите там за бъдещи проучвания, както и за реставрация и консервация на тази зона от Рациария са много добри.“
Крепостна стена с дебелина до три метра и половина е пазела римската граница. Открита е преди повече от 40 години от българо-италиански екип, който проучвал античното селище, но в последствие иманяри разкопали района с верижни машини.
"Дълго време се смяташе, че е унищожена от иманяри. Преди пет години видях останки. В последствие не успях да ги намеря. Наложи се да използваме помощта на геодезист, за да може точно да локализираме. За наша изненада, стената е почти запазена в по-голямата си част и е добра за експониране. Не всичко в Рациария е безвъзвратно загубено и унищожено"- каза доцент  Иво Топалилов.
Археолозите продължават проучванията и на сграда, за която се предполага, че е заемала почти цял квартал в античното селище. 
Находки на същия археологически екип през миналата година пък ни отвеждат до самото начало на историята на Рациария. Открити са монети и керамика, които доказват, че селището е възникнало през първата половина на първи век около римски военен лагер.
01.10.2017, 11:50 часа
1581 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha