БСП пита ГЕРБ: Къде са реакторите за АЕЦ „Белене“, за които платихме 1,2 млрд. лв. на Русия?

БСП пита ГЕРБ: Къде са реакторите за АЕЦ „Белене“, за които платихме 1,2 млрд. лв. на Русия? Къде са реакторите за АЕЦ „Белене“, за които България плати 1,2 милиарда лева на Русия? Този въпрос са отправили към министъра на енергетиката Теменужка Петкова депутатите от БСП Таско Ерменков и Иван Генов.
Мистерията с доставката на двата реактора за спрения проект за втората българска АЕЦ продължава вече втора година. Поради тази причина социалистите питат Теменужука Петкова: „Какви действия възнамерявате да предприемете по отношение на вече заплатеното оборудване за АЕЦ „Белене“?“ Ерменков и Генов настояват отговорът на въпроса им да бъде в писмен вид.
През юни 2016 г. Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева осъди България да плати 620 млн. евро на „Атомстройекспорт“ заради спирането на проекта АЕЦ „Белене“. Съдът удовлетвори основните искания на ЗАО „Атомстройекспорт“ за изплащане на извършените дейности и поръчаното оборудване, както и на разноските по делото, в това число и хонорарите на адвокатите от компанията Sidley Austin LLP.
Делото бе заведено през септември 2012 г., когато руската компания - дъщерно дружество на "Росатом", което се занимава със строителството на ядрени централи в чужбина, подаде иск срещу българската НЕК за 1 млрд. евро за спирането на строителството на централата в Белене. Сумата на иска по-късно беше увеличена до 1.2 млрд. евро.
През 2006 г. „Атомстройекспорт“ спечели международния търг за изграждане на два блока на АЕЦ „Белене“ в България. Но през 2009 г., с идването на власт на правителството на Бойко Борисов, проектът бе замразен. Решението за спиране беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов. В края на 2016 г. България преведе на Русия 1,2 млрд. лв.
Тази седмица министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с руския си колега Александър Новак. Тя обаче така и не попита представителя на Кремъл къде са реакторите, които от почти година „пътуват“ за България.
Срокът за доставката им, променян няколко пъти, последно бе фиксиран до края на септември 2017 година. На 13 февруари 2017 г. от „Ижорски заводи“ съобщиха ,че реакторите тръгват към България. След това руската страна говореше за април, сега за септември, може би някоя друга година.
01.10.2017, 15:02 часа
1500 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha