90% от гласувалите в Каталуния са подкрепили независимостта

90% от гласувалите в Каталуния са подкрепили независимостта Сепаратисткото правителство на Каталуния обяви, че 90% от подадените гласове на вчерашния референдум за самоопределение, който бе забранен от испанското правосъдие, са за независимост, предаде АФП.
Говорителят на правителството Жорди Турул отчете, че в референдума са участвали над 2,2 млн. души и 2,02 млн. са гласували за независимост.Гласували са около 42,3% от общо 5,34 млн. избиратели в Каталуния, добави Ройтерс, като цитира Турул.
Бюлетина с „не“ са подали 7,8 на сто от гласувалите (176 хил.), празните бюлетини са 2 на сто, а невалидните – 0,9 на сто.
Полицията е запечатала насила 400 секции. „Това е победа за демокрацията и хората, които я защитиха по мирен начин“, каза Турул, цитиран от ДПА.Според каталунското правителство допитването трябва да бъде признато за легитимно. Премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон обяви в тържествено обръщение към хората, че каталунците сами са извоювали правото да имат независима държава и че до няколко дни ще внесе резултатите от референдума в регионалния парламент.Каталунското правителство: Испания е срам за ЕвропаПострадалите станаха над 750 душиИспанският премиер Мариано Рахой обаче бе категоричен, че Каталуния не е успяла да проведе референдум, а народът е бил подлъган.
Рахой нарече допитването стратегия на регионалното правителство срещу законността и демократичността, както и „път, който не води никъде“. Той каза, че иска свикване на Конгреса и всички парламентарни групи да вземат решение как ще се действа оттук нататък. Той защити действията на националната полиция и каза: „Направихме каквото трябваше, изпълних задълженията си. Законът и само законът е най-важен от всичко. Натежа демокрацията“.
Резултатите от гласуването бяха обявени на площад „Каталуния“, където имаше празненство. Според специалния пратеник на bTV Рада Домусчиева обаче са се събрали много по-малко хора от очакваното – около 1000, вместо 20 хил.
02.10.2017, 08:29 часа
601 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha