Ердоган твърд: Турция вече не се нуждае от членство в ЕС

Ердоган твърд: Турция вече не се нуждае от членство в ЕС Турция вече не се нуждае от членство в Европейския съюз, но няма да се откаже едностранно от преговорите за присъединяване, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.
"Ние няма да бъдем страната, която ще се откаже. Казано честно, ние вече не се нуждаем от членство в ЕС", заяви Ердоган.
Продължаващите от 12 години присъединителни преговори на Турция в последно време са изпаднали в застой.
ЕС е силно критичен спрямо действията на Анкара след опита за преврат миналата година, при които бяха задържани десетки хиляди души, в т.ч. учители и журналисти.
"Ако ЕС иска да направи скок напред, има само един начин да стори това. И той е да предостави на Турция членство и да задейства процес на културно и икономическо развитие", каза Ердоган.
Турският президен обяви още, че страната му не може да игнорира заплахите в региона.
По думите му тези заплахи са насочени не само срещу определени държави, включително Ирак, а и срещу самата Турция.
Ердоган изтъкна за пореден път, че в Северен Ирак е бил проведен нелегитимен референдум.
"Защитата на правата на кюрдското население в иракски Ербил не предвижда отказ от отчитането на интересите на арабите в Мосул или тюркмените в Киркук", каза Ердоган.
Държавният глава на Турция коментира и извънредното положение, въведено в Турция след опита за преврат на 15 юли 2016 г.
Той припомни, че решението за въвеждане на извънредното положение е било взето за ефективна борба срещу терористичните организации.
"Досега никой освен терористите и техните помощници не е пострадал от извънредното положение", категоричен бе Ердоган.
02.10.2017, 09:35 часа
490 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha