Близките на загинала студентка обжалват присъдата на турския тираджия, предизвикал трагедията

Близките на загинала студентка обжалват присъдата на турския тираджия, предизвикал трагедията Турският тираджия Серкан Чакър, който на 3 май вечерта помете с камиона си пътнически автобус, като при инцидента загина 21-годишната студентка Иванина Бисерова от Белоградчик, а други 6-има души бяха тежко ранени, получи 3-годишна условна присъда. Поредната будеща недоумение присъда е дело на окръжния съд в Монтана.
Съдия Цветан Колев е постановил изпитателен срок от 5 г., а 24 месеца турският джигит няма право да управлява автомобил. Порочната практика убийците на пътя да остават на свобода е заради факта, че те почти винаги се признават за виновни и по този начин намаляват наказанието си с 1/3. Точно така е направил и Чакър, чийто процес е гледан в условията на съкратено съдебно следствие. Той се е признал за виновен, което вменява на съда да бъдат благосклонни.
Всички пострадали при инцидента, както и роднините на загиналата девойка са категорични, че ще се борят присъдата да се измени в ефективна. Те заявиха, че ще обжалват решението на монтанския окръжен съд  в законовия 14-дневен срок пред Софийския апелативен съд.
Зловещата трагедията се разиграва в дъждовната вечер на 3 май, ден преди Гергьовден, в местността Коритарска бара, на около 30 километра от Монтана. Автобусът на фирма "Монтана Автотранспорт" изпълнява редовния си курс от София към Белоградчик, като от автогарата в Монтана рейсът тръгва с двайсетина пътници. Малко след село Смоляновци той е пометен от ремаркето на идващ насреща му ТИР с турска регистрация. При зверския удар всички стъкла буквално се пръсват.
21-годишната Иванина Кирилова излита през прозореца и загива на място. Част от останалите пасажери са затиснати под намачканите ламарини на катурнатия автобус. Спешен екип от пожарникари пристига за минути на място и успява да измъкне пострадалите, които са транспортирани с редица травми в Монтана. Сред пътниците има и бременна жена. 35-годишната Таня Кенова от Ружинци се прибира към дома си. До раждането остават три седмици. При катастрофата обаче плацентата се отлепя и се налага докторите да изродят преждевременно бебето. За щастие малкият Цветелин е жив и здрав, въпреки че се появява на бял свят едва 2,5 кг.
В хода на разследването е установено, че турският ТИР буквално летял по мокрия асфалт. При разрешена скорост от 70 километра той се е движел с 98 км в час. Камионът навлязъл в насрещното платно при виражен завой, а срещу него бил автобусът. Чакър направил рязка маневра за прибиране в своята лента за движение, но задните колела на ремаркето загубили сцепление с пътното платно и то започнало неконтролируемо да се плъзга по шосето. Шофьорът на рейса видял опасността и намалил скоростта, но не успял да предотврати сблъсъка. След трагедията Серкан Чакър е арестуван, като остана до деня на присъдата си в ареста. Фактът, че той бил оказал помощ на пострадалите, въпреки че е нарушил останали правила за движение, се оказва смекчаващ вината му според магистратите.
05.10.2017, 09:37 часа
3348 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha