Внимание! Двама врачани са заразени с хепатит

Внимание! Двама врачани са заразени с хепатит Случай на болен от хепатит А и един заразен с хепатит Ц са установили от регионалната здравна инспекция във Враца през изминалата седмица.
Здравните експерти припомнят, че хепатит А е вирусна инфекция, която може да причини възпалително заболяване на черния дроб и увреждането му. За разлика от другите форми на вирусен хепатит, А обикновено протича леко до умерено и продължителността му не е голяма. Инфекцията обикновено се предава чрез заразена вода или храна.
Характерното за хепатит Ц пък е, че той често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до образуване на нефункционална тъкан, наподобяваща белег, по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза.
От здравната служба, разкриват още, че от заразно болните са регистрирани и два нови случая на ротавирусен ентерит и един на варицела. Разболелите се от остри респираторни заболявания за изминалата седмица са 11 на 10 000 души, като стойностите са значително под епидемичните и няма потвърдени случаи на грип.
06.10.2017, 08:15 часа
1431 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha