Буря уби 7 в Германия, 2-ма в Полша, мести се към нас

Буря уби 7 в Германия, 2-ма в Полша, мести се към нас 7 души загинаха в Германия, след като мощна буря връхлетя върху северната част на страната с ураганни ветрове от над 120 км в час, пречупи дървета и създаде хаос, съобщиха световните агенции. В страната бе обявена тревога от трета степен по четиристепенната скала, съобщи “Дойче веле”.
Пожарната служба на Хамбург предупреди жителите на града да не излизат от домовете си, след като паднало дърво уби жена.
“Предупреждение за Хамбург. Не излизайте навън в момента, останете на защитени места”, заяви пожарната служба в туитър.
Шофьор на камион край Росток също е загинал от паднало върху превозното средство дърво. Пожарната служба в града е реагирала на над 800 обаждания, съобщи Франс прес.
Над 10 човека са били ранени в резултат на бурята Ксавие, която е изкоренила дървета и е повалила покриви на сгради в три германски провинции.
В Берлин бе обявено извънредно положение и градският транспорт спря. Метрото бе единственото средство за предвижване, макар че и неговото движение бе силно затруднено. Хората се тълпяха със стотици по спирките.Заради нарушения транспорт по спирките на метрото се струпаха стотици хора. СНИМКА: РОЙТЕРСВ столицата една жена е загинала в колата си. Затворени бяха два зоопарка, а германската железопътна компания “Дойче бан” реши да прекрати движението на влаковете в пет провинции в Северна Германия - Долна Саксония, Шлезвиг-Холщайн, Бремен, Хамбург и Берлин. 400 пътници на скоростния влак от Амстердам до Берлин са били евакуирани, след като са влезли на германска територия, и са били настанени в салона на местна гимназия.
Пожарната служба в Берлин получавала по 50 спешни обаждания на час. Отменени бяха някои международни полети от летищата в Бремен и Хановер, а в пристанището на град Вилхелмсхафен бурята събори 1000-тонен кран. На летището в Дюселдорф вятярът едва не издухал от пистата огромен “Еърбъс 380”.
4-ма души са загинали при различни обстоятелства в областта Бранденбург.Младежи са пренебрегнали забраната да не излизат от домовете си. СНИМКА: РОЙТЕРСМиналата година застрахователите в Германия са платили 940 млн. евро за щети, причинени от природни бедствия, припомня “Дойче веле”. Това е 10 пъти повече, отколкото през 2015 г. Най-смъртоносното бедствие в страната обаче бе ураганът Кирил през 2007 г., който уби 47 души в Европа и причини щети за милиарди долари.
Късно вечерта в четвъртък бурята Ксавие се измести към Западна Полша, където взе 2 жертви. 39 души са пострадали, включително 8 пожарникари, каза вътрешният министър Мариуш Блашчак. Единият от загиналите е 67-годишен жител на Любуското воеводство. Той паднал от покрива на къщата си, който вероятно се канел да поправя. По данни на спасителите заради повалени дървета и скъсани далекопроводи са останали без ток близо половин милион жители.
Полските спасители се отзовали през нощта на 9900 повиквания, съобщи говорителят на противопожарната охрана Павел Фронтчак.
Според климатолога Георги Рачев Ксавие се мести към нас, но силните ветрове няма да достигнат България. Тук вятърът ще бъде значително по-слаб, но все пак ще се усеща, каза той пред БНТ. За сметка на това обаче събота и неделя ще са двата най-студени дни от месеца. Ще има и силни валежи. 
Най-малко 22-ма души загинаха, а 12 са в неизвестност, след като тропическата буря Нейт връхлетя Централна Америка. Тя се насочва на север към Мексико и САЩ и се засилва, като е възможно да се превърне в ураган. В САЩ ще бъдат засегнати щатите Луизиана, Мисисипи и Алабама. Кметът на Ню Орлианс обяви извънредно положение в града и предупреди жителите да се готвят, без да изпадат в паника.
Нейт предизвика проливни дъждове и свлачища в Коста Рика, Никарагуа и Хондурас. В Коста Рика е обявено извънредно положение. Там загинаха седем души, а 5000 са напуснали домовете си и са приети в приюти. 
07.10.2017, 09:40 часа
1184 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha