Ломчанинът Юлий Йорданов представи Северозапада на национален научен форум в Разград

Ломчанинът Юлий Йорданов представи Северозапада на национален научен форум в Разград По покана на колегията на Регионалния исторически музей в град Разград  председателят на дружество „Будители” в област Монтана Юлий Йорданов взе участие в националната научна конференция на тема: "Културното и историческото наследство - памет за бъдещето", Тя е посветена на навършващите се през 2017 г. 130 години от първите археологически проучвания в местността "Хисарлъка" около града, поставили началото на музейното дело.  
В научния форум взеха участие 45 изследователи от различни области на хуманитарното познание. Те са представители на Националния археологически институт с музей и Института по музикознание към Българската академия на науките, Софийския университет „Свети Климент Охридски”, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”, регионалните исторически музеи в Шумен, Варна, Търговище, Русе, Силистра,  Хасково и домакините в Разград, историческите музеи в Казанлък, Велики Преслав, Трявна, Попово, Държавния архив и регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев” в Разград. Те бяха разпределени в два панела - "Археология, нумизматика и епиграфика" и "История и етнология". Конференцията премина под научното ръководство на проф. д-р Диана Гергова от Националния археологически инситут с музей на БАН, която бе модератор и на секция "Археология, нумизматика и епиграфика".  
Нашият земляк Юлий Йорданов представи доклад на тема „Воеводата Дядо Цеко Петков – първостроител на българския парламентаризъм”. Той участва в заседанията на секция "История и етнология". Разработката привлече аудиторията с интересния поглед върху мястото и ролята на Воеводата Дядо Цеко Петков за развитието на българския парламентаризъм, който отправя в доклада си литературният критик  и краевед Юлий Йорданов. На базата на солидни проучвания върху неговото неуморно революционно дело по време въстанието в Северозападна България през 1850 г., на двете легии на Раковски в Белград и стореното по време на Учредителното и Първото обикновено Народно събрание, впечатленията на съвременници на Воеводата и собствени проучвания, Йорданов осветлява възлови моменти от превратната съдба на този наш националреволюционер и първостроител на българския парламентаризъм. 
Сериозно внимание в доклада е отделено на  дебатите в пленарната зала и участието на Дядо Цеко в тях. Неслучайно Иречек е изключително много впечатлен от духовната красота на Воеводата. Впрочем, влизалите в пряк досег с него са на мнение, че това е човек богат на народни изрази, ясни и точно прилагани мисли в изказванията му по определен повод. Акцент в разработката е задълбоченият коментар на свободата на мисълта, на духа и в поведението на народния представител Дядо Цеко. 
Онова, което привлича, освен дълбочината на разработката, е живият публицистично-есеистичен език, с  който е написан докладът – коментира водещият панела доц. д-р Джени Маджаров - завеждащ катедра "Етнология" в историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски" . По този начин той допринася още по-точно да се впише в целта на научната конференция „Културното историческо наследство - памет за бъдещето”. 
Съпътстващо събитие на честването бе представянето трите експозиции - на Златния Пегас, златното съкровище от Абритус и археологическите открития, реализирани през последните няколко години. 
07.10.2017, 16:55 часа
1254 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha