Бойко Борисов не дойде за началото на Консултативния съвет при президента

Бойко Борисов не дойде за началото на Консултативния съвет при президента Премиерът Бойко Борисов не дойде за участие в Консултативния съвет за национална сигурност при президента по темата корупция. Очаква се той да се включи в заседанието по-късно. По неофициална информация той се среща с протестиращите от "Емко" заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов.
Така обявиха самите протестиращи, които се събраха нарочно насред заседанието на КСНС между "Дондуков" 1 и "Дондуков"2, да им обърнели внимание, въпреки че лицензът на фирмата бе върнат миналия петък.
От КСНС отсъстват и двамата вицепремиери на Обединените патриоти - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов. Няма го и лидерът на ПГ на ОП Волен Сидеров.
При президента Румен Радев дойдоха председателят на Народното събрание Димитър Главчев, лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС - Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ, зам.-шефът на НС от ОП Явор Нотев. Както на всеки КСНС, тук са и шефовете на ДАНС, външното и военното разузнавания. Трима министри представляват кабинета - Цецка Цачева, Владислав Горанов, Валентин Радев. Заедно с тях при президента влезе и началничката на кабинета на Борисов - Румяна Бъчварова.
Тук са и двама от тримата големи в съдебната власт - главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВКС Лозан Панов. Старият шеф на ВАС Георги Колев отсъства. Неговият мандат изтича в началото на ноември.
Темата на днешното заседание са мерките за борба с корупцията и по-конкретно антикорупционният закон, проект за който изготвиха и ГЕРБ, и БСП. Двата законопроекта са доста различни като подход и философия. Социалистите, както и самият президент Радев, държат шефът на бъдещото антикорупционно звено да се посочва от него, докато управляващите предлагат той да се избира от парламента. БСП настоява още новият орган да има разследващи функции, докато от ГЕРБ нямат  намерения.
09.10.2017, 11:23 часа
788 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha