Хепатит и епидемичен паротит върлуват из Врачанско

Хепатит и епидемичен паротит върлуват из Врачанско Нови случаи на болни от хепатит и паротит са установени във Врачанско, съобщиха от здравната инспекция. През изминалата седмица е регистриран един нов случай на врачанин, заразен с хепатит Б и един заразен с хепатит Ц, като миналата седмица имаше други двама, пипнали заразната болест.
Здравните експерти припомнят, че хепатит Ц често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до образуване на нефункционална тъкан, наподобяваща белег, по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза.
Хепатит Б също е заболяване, причинено от вирус. Инфекцията е една от най-разпространените в света, като заедно с хепатит Ц са най-големият причинител на чернодробна цироза и рак.
Епидемичният паротит пък е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира със засягане на околоушните слюнчени жлези, умерено изразени токсични поражения и доброкачествено протичане. По-рядко се атакуват други жлезисти органи – полови жлези, панкреас, както и централната нервна система като се предизвикват съответните възпаления на органа. Източникът на зараза е болен човек, а причинителят на заболяването е вирус, който се предава по въздушно-капков път и по-рядко по контактно-битов. Заболяването е разпространено повсеместно и се проявява спорадично или под формата на епидемични взривове. Боледуват основно деца или лица в младежка възраст.
От здравната служба, разкриват още, че от заразно болните е регистриран и един нов случай на варицела. Разболелите се от остри респираторни заболявания за изминалата седмица са 18 на 10 000 души, като стойностите са значително под епидемичните и няма потвърдени случаи на грип.
11.10.2017, 08:15 часа
1940 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha