Прокуратурата отказа разследване по сигнал на Валери Симеонов срещу Елена Йончева

Прокуратурата отказа разследване по сигнал на Валери Симеонов срещу Елена Йончева Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване срещу депутата от БСП Елена Йончева по сигнал на вицепремиера Валери Симеонов за издаване на държавна тайна. Симеонов сезира прокуратурата след участия на Йончева в две телевизионни предавания, в които тя разпространява информация за състоянието на оградата по границата ни с Турция. Според Симеонов по този начин Йончева е насочила мигрантския поток и е застрашила националната сигурност.
Софийската градска прокуратура е била сезирана от вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, че на 2 юни 2017 г., по време на телевизионно участие депутатът от БСП Елена Йончева разпространява информация и снимки на инженерно възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница, с което неправомерно се изнасят факти и обстоятелства, които поставят под риск националната сигурност на страната и дават насока на имигрантския поток.
Според подателя на сигнала на 7 юни 2017 г., при друго участие в телевизионен ефир Йончева поставя акцент върху обстоятелството, че по-голямата част от съоръжението в Област Хасково е едноредова. Същото Валери Симеонов определя като неправомерно разпространено, некоректно и неотговарящо на действителното правно и фактическо положение, което поставя под риск националната сигурност на страната посредством засилване на имигрантския натиск върху границата в района на Област Хасково. 
СГП е възложила на ДАНС да направи проверка за това нарушени ли са разпоредбите на българското законодателство с разпространяването на информация, която е поверена или достъпна по служба и от която могат да последват значителни вреди за държавата, включително риск за националната сигурност на страната.
Снети са писмени обяснения от множество лица, изискана е информация от ГД "Гранична полиция“, Министерския съвет, Държавната комисия за сигурността на информацията и др.
След анализ Софийската градска прокуратура е установила, че Елена Йончева не е  извършила престъпление от общ характер.
Информацията, разпространена от Елена Йончева, е публично достъпна и почива на отговора на служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов при проведеното на 3 май тази година заседание на НС.
Информацията за оградата и прилежащата инфраструктура по българо-турската граница не представлява  класифицирана информация. Не е класифицирана и информацията относно проектирането (извършено от публична фирма), заготовката на материалите (също от публични фирми) и последващото изграждане на аналогично инженерно възпрепятстващо съоръжение от Българската армия през 2014 г. в района от Гранична пирамида (ГП) 206 до ГП 268 по същата граница, отбелязват от прокуратурата.
Информацията, изнесена от Елена Йончева, по съдържанието си не би могло да се определи като информация, представляваща държавна тайна, поради което не е извършила престъпление по чл. 357 НК (разгласяване на държавна тайна) и чл.284 НК (съобщаване на поверена информация във вреда на държавата).
11.10.2017, 12:21 часа
767 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha