Фандъкова обеща: Без дизелови автобуси в София

Фандъкова обеща: Без дизелови автобуси в София Столичната община окончателно е решила да приключи със закупуването на дизелови автобуси. Решението е взето миналата година и подновяването на автобусния парк ще е с автобуси на газ. Подготвя се процедура за закупуването и на 20 електробуса.
Решението е гласувано и от Столичния общински съвет като част от усилията за подобряване чистотата на въздуха в столицата. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова при откриване на конференция за чистотата на въздуха "Sofair". Форумът е организиран от "Зелена София" и Столична община и ще продължи и утре. В него участват експерти от Париж, Виена и Наймейхен.
90% от автобусния парк е подменен, закупуват се нови рециклирани трамваи. Подготвя се процедура за модернизация на трамвайните линии и закупуване на 13 нови трамвая, каза още Фандъкова.
Мярка в посока подобряване качеството на въздуха кметът на София посочи новите автобуси и метрото.
"75 000 тона вредни емисии са спестени годишно след построяването на втората линия метро. А с изграждането на третата линия се очаква да бъдат спестени годишно 50 000 тона вредни емисии", обясни кметът.
Тенденцията е за продължаващо намаляване на вредните вещества във въздуха от 2011 година насам.
Друга мярка за подобряването качеството на въздуха е разширяването на мрежата за зелената система. Голямото предизвикателство е намаляването на финните прахови частици - през лятото те са били минимални, но през зимата се очаква показателите на тези частици да се повишат, каза още тя.
Фандъкова отбеляза, че увеличаването на синята и зелената зона за паркиране се прави много внимателно, а целта не е да се печели, а да се намали ползването на лични автомобили и да се насочат хората към градския транспор.
Кметът каза още, че има заявки за разширение на "Топлофикация” – София.
"Генералната дирекция "Околна среда” на ЕК ни стимулира да побързаме с реализацията на проекта за инсталация за оползотворяване горивото от завода за отпадъци в "Топлофикация” – София. Това е инсталация, която ще донесе ползи за около 40 000 домакинства да бъдат топлоснабдени, около 30 000 домакинства да получат електроенергия от отпадъците”, обясни тя.
12.10.2017, 15:56 часа
484 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha