3000 души у нас ослепяват напълно или частично за година

3000 души у нас ослепяват напълно или частично за година Всяка година у нас ослепяват напълно или частично 3000 души, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи.
Данните са оповестени по случай Световния ден на зрението, който се чества всеки втори четвъртък на октомври. 
Няма точни данни колко от тези 3000 души са с глаукома, но според европейската статистика, 13 процента от загубилите зрението в Европа, са го загубили от глаукома, каза доц. д-р Наталия Петкова - основател на Глаукомно дружество в България. 
В световен мащаб 2,4 млн.души на година заболяват от глаукома и голяма част от тях стигат до слепота. За десет години 16 процента от нелекуваните болни достигат до едноочна слепота, а 10 процента от тях до загуба на зрението и на двете очи, каза Петкова. 
По думите й скрининговите кампании са много важни, защото ако болестта се диагностицира, лекарите не могат да възстановят загубеното зрение, но могат да помогнат то да не се влошава повече. За времето от март до октомври тази година, през скрининг са преминали 2500 пациенти. Повишено вътреочно налягане е регистрирано при 25 процента от прегледаните.
Двайсет и шест са населените места, в които е имало прегледи и беседи по време на кампанията за борба с глаукомата, направена от Сдружение Пациентска организация "Глаукома" и Институт за здравно образование. 
Хората, при които са установени признаци на заболяването, се насочват към допълнителни прегледи. Според специалистите офталмолози всички хора над 40 години трябва редовно да ходят на очен лекар. Те смятат, че държавата трябва да инвестира в скринингови кампании, но е хубаво да има предскринингови критерии кои хора има смисъл да бъдат прегледани. 
Рискови фактори са възрастта, наследствена обремененост, диабет, напреднали увреждания в зрителния нерв и в зрителното поле.
Глаукомата е едно много сериозно заболяване, което доскоро беше неглижирано, каза проф. д-р Лъчезар Войнов - национален консултант по очни болести. Той увери, че в България се прилагат всички нови методи на лечение както консервативни, така и оперативни. 
12.10.2017, 16:40 часа
776 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha