Съветници искат главата на шефа на болницата в Лом

Съветници искат главата на шефа на болницата в Лом Под управлението на д-р Георги Савков болницата в Лом "Св. Николай Чудотворец" ЕООД,  е с безспорно влошени кадрови и финансови показатели за 2016 г. и първото тримесечие на 2017 г. Това е причината общинските съветници от "Бъдеще за Лом" да поискат оставката на д-р Савков. 
Едни от най-фрапиращите разходи са 53039 лв. дадени за почистване на дворове, складове и прочие. В това перо през  2015г. са били похарчени едва 9828 лв. Д-р Савков се оправда за сумата с мотива, че е намерил цианкалии и други химикали, които е трябвало да бъдат "утилизирани" и това е повишило сумата до над 50 000лв. Впечатление на одиторите е направило и извършеното енергийно обследване на болницата, като се има предвид,че сградата е санирана. Д-р Савков  опита да обясни разхода с липсата на технически паспорт на лечебното заведение и нуждата от такъв.
Други 96 000 лв. са отбелязани в графата текущ ремонт, като само 6 000 оттях са били използвани за ремонт на сградата, а останалите за ремонт на хемодиализата и апаратурата, която според д-р Савков често се чупи. 
Болницата също така плаща за охрана три пъти по-висока сума от предходни години- 56 988лв или почти 6 000 лв. на месец. 
В същото време възнагражденията на персонала са намалени със 179 000лв., броят на леглата е намалял с 26, намалели са преминалите болни. 
Основните разходи от които зависи най-вече дейността на болницата, са намалели за сметка на разходите за външни услуги. 
Намалени приходи-увеличени разходи, намален среден престой в болницата, намалена използваемост на леглата, намален брой преминали болни, лица на хемодиализа, издадени решения за ТЕЛК.
Най-фрапиращо обаче е намалението на заплатите, щата, леглата, преминали болни, в сравнение с почти двойното увеличение на разходите, които не са свързани пряко с медицината. Това състояние обаче не е попречило на д-р Савков да похарчи близо 5 000 лв. за абонамент за печатни издания...
Сред критиките и въпросите се появиха и съмнения за корупция. Оказа се, че болницата плаща за наем на частни линейки по 9 000 лв., но ... без договор.  Така и никой не отговори на  въпросът, каква точно е длъжността на Мирослава  Антова, която получава  годишно от ломската болница 33 000 лв. или 2750 лв. месечно по гражданския си договор. Оказа се, че не е главен счетоводител, а е наета за да изготвя финансовите отчети. Дамата работи на трудов договор в София и никой не знае кога тя работи в болницата в Лом. Д-р Савков оправда състоянието на Ломската болница цитирайки министърът на здравеопазването и общо кризата в сектора. 
След чертата обаче, загубата на болницата в Лом за първото шестмесечие на годината  е в размер нан 341 000 лв. 
"Положението в болницата е повече от тревожно. Лекари напускат, намаляват приходите, а разходите за външни услуги се увеличават, алармира  д-р Людмил Кирилов и поиска оставката на д-р Савков.
Искането е сериозно и обосновано с оглед на притеснителното състояние на болницата,  съветниците от "Бъдеще за Лом" отправят предложение за длъжността временно изпълняващ до конкурс да бъде назначен д-р Стефан Ненков. 
13.10.2017, 15:49 часа
2358 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha