Македонците гласуват на местни избори

Македонците гласуват на местни избори Македонците гласуват на местни избори, които ще тестват новото правителство, което обеща да ускори процеса по присъединяването на балканската държава към НАТО и ЕС, информира Ройтерс.
Социологическите проучвания дават малка преднина на социалдемократите на премиера Зоран Заев. Близо зад тях са националистите от ВМРО-ДПМНЕ, които управляваха страната едно десетилетие и все още държат повечето от 80-те градски общини.
Първите резултати ще бъдат обявени тази вечер. Вторият тур на местния вот е заплануван за след две седмици.
Заев пое управлението на Македония през май или близо 6 месеца след изборите през декември 2016 г., с което се сложи край на двугодишна политическа криза, възникнала след скандал с подслушване по високите етажи на властта.
В коалицията на Заев влизат и партии, които представляват етническите албанци. През април разгневени националисти щурмуваха парламента, след като за председател на парламента беше избран етнически албанец.
Евентуална победа за социалдемократите на местните избори ще им даде ясен мандат за прилагане на прозападните си политики. При загуба обаче ВМРО-ДПМНЕ ще притиснат правителство и евентуално ще тласната страната към предсрочни парламентарни избори.
По време на кампанията Заев заяви: "Македония ще стане 30-ият член на НАТО и ще започне преговори за членство с ЕС". Той обеща да бъде постигнат напредък в разговорите с Гърция за спора с името.
Гърция блокира стремежите на Скопие да се присъедини към ЕС и НАТО заради името.
Бившият премиер и лидер на националистите Никола Груевски призова хората да се противопоставят на политиките на правителството.
"Грешките, които те (правителството) правят, вредят на всички граждани и на цялата страна, трябва да им изпратим послание да не отиват толкова далеч", каза Груевски пред журналисти.
15.10.2017, 15:00 часа
389 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha