Община Козлодуй стартира голям проект за енергийна ефективност

Община Козлодуй стартира голям проект за енергийна ефективност На 11 октомври в община Козлодуй се проведе откриваща пресконференция по проект „Обновяване и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата на НУ „Васил Левски“, столовата на СОУ „Христо Ботев“ и сградата на Обединен детски комплекс“. Проектът се финансира от ОП  „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по договор за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-2.001-0080-C01. Продължителността му е до 9 май 2018 година. Бенефициент по проекта е община Козлодуй, а общата стойност на проекта е 835 039.52 лева. От тях отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие са 684 283.59 лева, националното финансиране е 120 755.93 лева, а собственото финансиране на общината е на стойност 30 000 лева.
Откриващата пресконференция се проведе в заседателната зала на местната администрация. На събитието присъстваха кметът на общината Маринела Николова, зам.-кметът Юрик Мартинов, който е и ръководител на проекта, представители на институции и администрация. Официален гост на събитието бе областният управител на Враца Малина Николова.
Подробности за проекта разкри инж. Мартинов, който посочи, че към настоящата учебна година във въпросните три заведения има над 500 ученици и около 25 човека персонал.
„Всичките тези сгради са доста стари и в лошо състояние. С реализирането на проекта ние ще успеем да ги обновим и съответно да реализираме мерки за енергийна ефективност. По този начин ще подобрим условията в тях за нашите деца и ученици, както и работната среда на персонала. Очаквам в реализирането на проекта всички заедно да работим усърдно за постигането на качествено изпълнение в срок. Искам да пожелая на всички участници успех в реализацията на започналите дейности“, заяви инж. Мартинов.
Проектът предвижда реализиране на мерки за енергийна ефективност и конструктивно укрепване в трите сгради, които значително ще намалят разходите за отопление и осветление. С реализирането на проекта сградите ще имат удължен експлоатационен срок и на енергийно ефективните инсталации и съоръжения, като в същото време се цели и намаляването на вредните емисии в атмосферата.
Дейностите по проекта са инженеринг, авторски надзор и строителство, строителен надзор, организация и управление на проекта, публична визуализация и одит.
На финала на пресконференцията думата бе дадена на областния управител Малина Николова, която похвали кметът Маринела Николова и екипа й за реализацията  на поредния голям проект на територията на общината.
„Винаги се възхищавам се от волята и действията на местните власти да привличат европейско финансиране. Този проект е много важен за образователната инфраструктура и вие знаете, че сте една от общините на територията на областта, която има много качествено реализирани проекти“, заяви Малина Николова.
16.10.2017, 09:31 часа
912 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha