Четири години затвор за кражба от манастир

Четири години затвор за кражба от манастир След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Велико Търново 44-годишен рецидивист, откраднал пари от манастир, е осъден на четири години лишаване от свобода. Той е осъден също да заплати на пострадалите обезщетение в размер на предмета на престъплението - 7900 лева. Делото е разгледано от съда по реда на съкратено съдебно следствие, при което подсъдимият се признава за виновен и приема за верни фактите изложени в обвинителния акт.
Емил И. е осъден за това, че на 08.12.2015 г. в с. Арбанаси, общ. В. Търново, от манастир „Св.Никола“ – с. Арбанаси, при условията на опасен рецидив, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот – взломяване на врата на спално помещение в жилищна постройка на манастира, чрез използване на техническо средство – отвертка, отнел от владението на монахиня, без нейното съгласие, с намерение противозаконно да присвои чужди движими вещи – сумата от 7900 лева, собственост на манастир „Св. Никола“ – с. Арбанаси. Престъпление по чл. 196, вр. чл. 195, вр. чл. 194, вр. чл. 29 от НК.
Обвиняемият е осъждан с деветнадесет влезли в сила присъди за извършени престъпления. През 2013 г., докато изтърпявал ефективно наказание лишаване от свобода в Затворническо общежитие в гр. В. Търново се запознал със свещенослужител към БПЦ, който на доброволни начала посещавал затвора. След като бил на свобода, Емил И. отишъл при свещеникът и го помолил за помощ, защото нямал къде да живее и какво да яде. Свещеникът се свързал със монахините от манастир „Св. Никола“ с. Арбанаси и ги помолил да му осигурят храна и подслон, а при нужда, той ще им помага с работа в манастира. Двете монахини се съгласили да го приемат в манастира. Емил И. се справял добре с работата, която му възлагали и не създавал проблеми. Докато пребивавал в манастира, забелязал, че в стаята на монахините се държат пари. На 08.12.2015 г., след като монахините излезли от манастира, решил да влезе в стаята и ако намери пари, да ги открадне. С помощта на отвертка разбил заключената врата, претърсил помещението намерил парите и ги взел, след което напуснал манастира.
Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново.
16.10.2017, 13:25 часа
593 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha