Пучдемон получи нов краен срок до четвъртък

Пучдемон получи нов краен срок до четвъртък Испанското централно правителство каза, че лидерът на Каталунея Карлеус Пучдемон не е изяснил дали е обявил независимост на автономната област и го призова да „изясни” нещата до 10 часа в четвъртък, съобщава БНТ.
"Правителството изразява съжаление, че председателят на каталунското правителство е решил да не отговори на искането на правителството”, каза зам.-министър председателката Сорая Саенс де Сантамария на пресконференция и добави, че „това, което беше поискано и това, което искаме, е яснота”.
След проведения на 1 октомври референдум за бъдещето на Каталуния, на който 90,18% от гласуването се обявиха за независимост, на 10 октомври регионалните власти подписаха декларация за независимост, която обаче, засега не влиза в сила.
Премиерът Рахой даде на каталунското ръководство срок до 10 ч. днес да изяснят ситуацията и настоя за ясен отговор дали е била обявена независимост.
За да избегне твърд отговор от страна на централното правителство, Пучдемон получава срок до четвъртък, за да се поправи положението.
В противен случай властите могат да прибягнат до член 155 от конституцията, който дава право за отмяна на самоуправлението на Каталуния.
16.10.2017, 13:30 часа
422 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha