Учени: Захарта води до агресивна форма на рак

Учени: Захарта води до агресивна форма на рак Учени от Католическия университет в Льовен, Белгия, установиха, че глюкозата предизвиква бързо нарастване на злокачествени тумори, съобщи Лента. По този начин консумацията на захар става причина за развитие на агресивна форма на рак.
За раковите клетки е характерно бързото поглъщане на много въглехидрати. В нормалните клетки глюколизата (процесът на окисляване на глюкозата) протича бавно и е свързана с образуване на пируват.
В тъканите на злокачествените тумори глюколизата е 200 пъти по-бърза и вместо пируват, се образува млечна киселина. Смята се, че активното окисляване на захари води до генериране на голяма енергия, която се използва за делене на дефектни клетки и увеличаване на метастазите. Става въпрос за т.нар. ефект на Варбург.
В рамките на експериментите били използвани мутирали дрожди, които могат да погълнат големи количества глюкоза.
Учените изследвали функциите на гени Ras, които регулират клетъчното делене у много организми, включително у човека. Мутациите в определени ДНК участъци могат да повишат активността на гени, допринасяйки за неконтролируемо размножаване на клетките.
Оказало се, че поглъщането на големи количества захар "включва" Ras, позволявайки на дрождите да се размножат много бързо. В раковите клетки глюкозата става причина за поява на порочен кръг - туморът поглъща въглехидрати, увеличава размерите си и в резултат потребностите му от захар нарастват.
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Communications.
17.10.2017, 11:58 часа
774 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha