„Ислямска държава” окончателно изгуби Ракка

„Ислямска държава” окончателно изгуби Ракка Подкрепяните от САЩ милиции напълно превзеха сирийския град Ракка от ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това потвърди Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс
Бойци от Сирийските демократични сили издигнаха бял флаг до сградата на Националната болница, където джихадисти от групировката бяха заклещени.
Падането на град Ракка е потенциален символ на унищожението на джихадистката групировка. От града групировката планираше терористични атаки в чужбина, отбелязва агенцията.
Сирийските демократични сили, съюз от кюрдски и арабски милиции, подкрепяни от водената от САЩ международна коалиция, се бият срещу ДАЕШ в Ракка от юни.
Свидетел заяви пред Ройтерс, че боевете почти са в края си, тъй като има само спорадични престрелки. Милициите празнуват по улиците, скандират от автомобилите си и издигнаха знаме в стадиона в Ракка.
Говорител на Сирийските демократични сили заяви, че алиансът ще превзе последните контролирани от ДАЕШ райони в града в рамките на няколко часа.
По-рано днес бяха превзети и последните бази на джихадистите - стадионът и болница.
Местен полеви командир изтъкна, че няма джихадисти в стадиона и в болницата. През последните два дни боевете бяха съсредоточени в тези два обекта.
Полковник Райън Дилън, говорител на коалицията, поясни, че все още не е ясно дали има самоделни бомби и мини в районите, които бяха под контрола на ДАЕШ, така че Сирийските демократични сили ще прочистят.
Като признак, че четиримесечната битка за Ракка е в последната си фаза, Дилън каза, че няма въздушни удари на коалицията от понеделник.
17.10.2017, 15:03 часа
683 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha