Златко Живков на среща в Министерството на финансите, преговаря за пари за пътища

Златко Живков на среща в Министерството на финансите, преговаря за пари за пътища Кметът на Монтана Златко Живков ще участва днес в преговорите за бюджет 2018 между правителството и сдружението на общините. Срещата ще бъде проведена в Министерството на финансите от 15 часа.
Кметовете ще настояват за увеличаване на държавните средства за заплати, за ремонт на общински пътища, за изравнителната субсидия и за стандартите в местните културни институции.
Заплатите в общинските администрация  се изравняват с минималната при предстоящото й увеличение на 510 лева, уточни Живков. Става дума за 20 хиляди души, които работят в българските общини и възнагражденията им изостават в сравнение с другите сфери
164 милиона лева са договорени на този етап за общинска пътна мрежа. За сравнение поддръжката  и ремонтът на републикански пътища  се финансира със 700 милиона лева. Общинските пътища се равняват като дължина на републиканските, затова ще искаме субсидията да бъде увеличена поне с още 50 милиона лева, заяви кметът на Монтана.
Той уточни, че другото основно искане е да бъде увеличена и изравнителната субсидия  за общините с  още 40  милиона лева. Досега механизмът за разпределението й фаворизира само най-малките и най-големите общини, за другите отпусканите средства не са променяни с години.
На годишната среща на местните власти, която се проведе от 14 до 17 октомври в курорт „Албена”,  Живков е отличен  като личност на изборна длъжност, спечелила доверието на гражданите максимален брой мандати в  община - областен център.
18.10.2017, 11:47 часа
1235 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha