Службите разследват нова група за рекет и поръчкови убийства

Службите разследват нова група за рекет и поръчкови убийства Обект на разследване е люлинска банда начело с Светослав Стамов - Гембъла, както и аверите му Евгени Симеонов - Люлинския и Станислав Кръстев - Мародера, съобщи сайтът big5.bg. Повод е серията от изнудвания на които групата е подложила няколко крупни бизнесмени занимаващи се с петрол и стротелство. Преди няколко месеца бизнесменът М.Б. получава писмо, с което изнудвачите му искат 500 000 евро брой. Те твърдят, че разполагат със свои хора, които лесно могат да станат свидетели и да обвинят търговците в най-различни злоупотреби.
"Ако искаме можем да намерим свидетели, че сте убили дори Кенеди", пишат изнудвачите на своите жертви. Те допълват, че се ползват с протекции от най-високо ниво и съветват своите жертви да не се обръщат към полицията.
Около месец по-късно, друг бизнесмен занимаващ се с търговия с петрол с инициали А.Д., получава обаждане от същите лица. И на него му е поискана сумата от половин милион евро. 
След като получават категоричен отказ и от двамата, бандити отправят недвусмислена заплаха за живота на бизнесмените.
Видеокамера пред офиса на строителния предприемач заснема, как късно вечерта мъж с качулка оставя писмо с патрон под чистачката на автомобила на една от жертвите. По-късно свидетели разпознават лицето Пламен "Пацика", шофьор на Евгени Симеонов - Люлинския. След направена проверка на камерите от офиса специалистите установяват, че същия е бил заснет по-рано през деня, как следи бизнесмена М.Б.
Нека припомним, че през 2016 година при спецакция на ГДБОП на Околовръстното шосе в столицата беше задържан шефа на въпросната група, Светослав Стамов - Гембъла. Тогава в него бяха открити оръжие и голяма сума пари.
По-рано пък името на Светослав Стамов - Гембъла пак нашумя около акция на Спецпрокуратурата и ДАНС, насочена срещу данъчните измами. Тогава бяха разбити три престъпни групи, печелили милиони от далавери със захар, сухо мляко и петролни продукти. В ареста попаднаха познати лица от няколко подобни последователни акции срещу ощетяването на държавния бюджет. Групите макар и да са действали отделно, са свързани помежду си чрез третата банда, която ги е снабдявала с фалшиви фактури. Схемата е по-позната като "липсващ търговец" - фирмата, която дава началото на стокооборота, която създава приходността на извършената сделка, която не е реална и после на по-горни нива се дават фактурите", обясни тогава зам. апелативният спецпрокурор Николай Найденов.
Другият член на групата Евгени Симеонов, известен като Генчо Люлинския, също е стар познайник на властите.
През 2011 година неговото име нашумя, като тартор на престъпна група по раследването на операция "Шок".
Нека припомним, че при операция “Шок” у нас бяха задържани 45 души. Паралелно с акцията в България бяха извършени арести и в САЩ и няколко държави от ЕС. Тогава член на бандата заяви пред “Труд”, че не Нощния, а именно Генчо Люлинския е истинският тартор на криминалния холдинг. Според източници на “Труд” Симеонов имал връзки и в друга африканска държава – Кения.
Справка в търговския регистър показва, че Симеонов е собственик на “Хаит инвестмънт” ЕООД. По искане на Върховната касационна прокуратура през октомври 2011 г. Софийският градски съд тогава запорирал фирмата на Генчо Люлинския и активи за над 1 милион лева.
Според разследващите през 2011 година, именно Симеонов е създал схемата, която е позволила на групата да източи над 50 млн.евро. Патент на бандата е било използването на кодирани скиминг устройства. Само босовете знаели кодовете, за да източат данните за кредитните карти. Информацията от истинските карти се прехвърляла на бели пластики, които се давали на други хора, които поемали по различни точки на света, за да източат банковите сметки. Те получавали процент от открадната сума.
Разследването на люлинската банда продължава./big5.bg
18.10.2017, 17:11 часа
10024 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha