37-годишна жена е новият премиер на Нова Зеландия

37-годишна жена е новият премиер на Нова Зеландия Ясинда Ардърн ще бъде следващият министър-председател на Нова Зеландия, след като малка политическа партия сключи сделка с либералите след изборите преди месец.
37-годишната Ардърн ще бъде най-младият лидер за последните повече от 150 години. Тя е сравнявана с младите, харизматични лидери като президента Еманюел Макрон във Франция и канадския министър-председател Джъстин Трюдо, предаде АП, цитирана от БНР. 
Лидерът на партията "Нова Зеландия на първо място" Уинстън Питърс обяви, че партията му е решила да влезе в коалиция с лявоцентристката лейбъристка партия на Ардърн: 
"Прекалено много новозеландци виждат капитализма днес не като приятел, а като враг и не всички грешат. Затова вярваме, че капитализмът трябва да възвърне отговорното си, човешко лице. Това виждане повлия дълбоко на преговорите на нашата партия. Трябваше да направим избор между Народната партия и лейбъристите, между изменено статукво или промяна. Накрая избрахме коалиционно правителство между "Нова Зеландия на първо място" и новозеландската лейбъристка партия". 
Либералната партия на Зелените ще подкрепи коалицията, но няма да е част от правителството. 
Новозеландците чакаха от 23 септември да разберат кой ще ги управлява, след като изборите не дадоха ясен победител.
19.10.2017, 11:10 часа
658 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha