Военен клуб - Враца чества 120 години от създаването си

Военен клуб - Враца чества 120 години от създаването си На 26 октомври 2017 г. Военен клуб - Враца ще навърши 120 години от неговото основаване. Събитието ще бъде отбелязано с тържествен водосвет по случай юбилея в 17.30 часа и полагане на венци и цветя пред паметната плоча на Военния клуб. В18:30 часа в киносалона на клуба ще се проведе празничен концерт с участието на Представителен ансамбъл на въоръжените сили.
Това е един от най-старите военни клубове в страната. Преминал през ентусиазма на повече от век, през бурните години на националноосвободителните борби, през подемите и спадовете в новата българска история, Военният клуб заема достойно място сред културните институции в града и е неотменима и съществена част от развитието и историята на Враца.
Създаването на клуба е свързано с разполагането на военни части в гарнизона.
В първите дни на 1891 г. е изпратена от Шумен една батарея от единствения артилерийски полк в Северна България. Въпросът за построяване на Военен клуб се поставя веднага след настаняването на полка в града начело с полк.Кирков. Общинският съвет преценява като най-подходящо за целта празното градско място, известно като „Рушидов конак”, /където е днешния парк на Военния клуб/ и предоставя това място от 9 хиляди кв.м. за строеж на клуб. Съветниците изтъкват, че то е използвано винаги за военни цели и от полицейските части и още от турско време там е бил турският каймакамлък. След освобождението там се настаняват доброволците и новобранците от града, организирани в 8-ма Врачанска дружина и „Рушидов конак” се използва за тяхна казарма.
През 1895 г. Министерството на войната отпуска нужните 15 хиляди лв. за строеж на клуба. Родолюбиви офицери и граждански лица, прозрели ролята и значението на културната дейност сред войската и необходимостта от собствено културно учреждение поставили първия камък. В последствие упорито са доразвивали и обогатявали традициите, за да пребъде военния клуб до днес.
По време на Втората световна война през 1944 г. клубът бива частично разрушен и изгорен от бомбардировките. Напълно възстановен, през следващите години той продължава своята дейност. С файтони са идвали офицерите на балове с големи шапки и официални костюми, офицери с лампази и адютанти с бричове и ботуши, с традиционни униформи, та чак до днешните маскировъчни.
През 1984 г. е построена новата част на Военния клуб, тогава Дом на народната армия. Тя включва библиотека, кафе-сладкарница, административна част, хотел и ресторант. Цялата постройка представлява оригинално архитектурно съчетание от две епохи. Тя е и паметник на загиналите във войните, отдали живота си за Родината.
Но предназначението на тази сграда винаги е било едно и също: да бъде огнище на военно-патриотично възпитание и средище на културно-художествена дейност сред военнослужещите, личния състав от резерва и гражданството, място за отдих и развлечение на хората с пагони. И днес военен клуб-Враца продължава да бъде притегателен център за военнослужещите и техните семейства, огнище на родолюбие и патриотизъм!
 В залите на клуба дейност развиват 5 творчески школи и художествени колективи: Школа по балет „Меджик” и Школа по танци”Харизма тийм”, в които се обучават около 100 деца / по-голямата част от които са деца на военнослужещи/, смесен хор „Маргаритките”, дамска вокална група”Зорница” и Рок училище. Всички колективи са носители на много награди и отличия, дори от международни фестивали и конкурси.  С възстановяването на военното формирование е възродена и традицията за 6 май – Ден на храбростта, да се организират отново офицерски балове.
Неразделна част от работата на военния клуб са различните мероприятия за укрепване на националното самосъзнание и военно-патриотичното възпитание сред подрастващата младеж. Сред изявите са срещи разговори с ветерани от войните, представяне на книги с военна тематика, честване на национални и военни празници, лекции и беседи на различни теми и др. За културния отдих на военнослужещите и техните семейства се организират концерти, забавни вечери, шоупрограми, детски тържества, литературни изяви и др.
И днес, въпреки предизвикателствата на времето, в което живеем, служителите от  военния клуб полагат усилия и труд да пазят жив огъня на духовността и българските традиции, да има българско, докато свят светува, за да я има България! 
19.10.2017, 14:41 часа
2926 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha