Паметник на загиналите бдинци ще бъде открит при Връшка чука

Паметник на загиналите бдинци ще бъде открит при Връшка чука В подножието на връх Връшка чука ще бъде открит паметникв чест на загиналите войници от 6-а пехотна Бдинска дивизия по време на Първата световна война. Средствата са събрани от дарения, обясни бившият кмет на село Киреево Герго Гергов, представител на Инициативен комитет за изграждане на монумента.
"Изнесох във Видин доклад във връзка с тези боеве. Жителите на Киреево изразиха желание да бъде издигнат паметник в памет на загиналите войници, защото има загинал и от село Киреево- Здравко Антов. Взе се такова решение и запознахме с плановете Областна администрация, сдруженията "Единение" и "Бдинци". Първоначално искахме паметникът да бъде в селото, но не стана. В Киреево направихме инициативен комитет, доста години се водеха разговори как да бъде построен. Започнахме да събираме средства. С участието на местни майстори от селото основите се направиха. Община Видин дава един огромен камък с височина около 2 метра. Ще се постави една гранитна плоча с надпис, но няма да изписват имената на загиналите. Камъкът трябва да бъде превозен със специален транспорт от Видин до Връшка чука. Предстои освещаването." Откриването на паметника ще се състои скоро, като това ще бъде обявено предварително, допълни Гергов.
В началото на октомври 1915 г. две роти от Бдинския полк отбраняват Връшка чука срещу тройно превъзхождащ ги по численост противник, при изключително тежки метеорологични условия и под непрекъснат артилерийски обстрел. Бдинци успешно отблъскват девет последователни атаки на сръбските части, които губят над 70% от състава си. 
Още за историческите събития разказва бившият кмет на село Киреево Герго Гергов:
 "Нашите войници с усилия отблъскват атаките на сръбската армия. Навлизат в Сърбия и войната продължава. От битката при този връх България влиза в Първата световна война 1915 година."/БНР
20.10.2017, 14:37 часа
2313 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha