Биреното коремче е мит, а бирата се оказа диетична

Биреното коремче е мит, а бирата се оказа диетична Биреното коремче е мит, а пивото е сред най-нискокалоричните напитки. В сто милилитра светла бира има по-малко калории отколкото в портокаловия сок. В същото време кехлибарената течност е богата на така важните витамини от група B и на силиций, който е нужен за костите.
Бирата е най-старото и най-консумираното алкохолно питие и трето по популярност изобщо след водата и чая. Въпреки това или може би точно заради популярността й, съществуват митове, които не са развенчани, и предразсъдъци, които не са разчупени. Биреното коремче не се дължи на пивото, а на храната, която го придружава. Доказателствата дава диетологът и експерт по здравословно хранене д-р Райна Стоянова.
По отношение на калоричността на бирата трябва да се знае, че тя е една от най-нискокалоричните напитки. Ако трябва да съм точна, за сравнение портокаловият сок има 47 килокалории на 100 милилитра например, а една светла бира има около 33 килокалории на 100 милилитра", казва тя.
В същото време бирата е много богата на витамини от група B, които трудно си набавяме от другите хранителни продукти. Нещо повече, в нея има дрожди и бактерии, които произвеждат витамин B12. Високото съдържание на силиций пък е благоприятно за костната здравина, изтъква д-р Стоянова.
"Интересен факт е, че в по-тъмното пиво има доста фибри, които са разтворими и спомагат за по-добро храносмилане", казва диетологът.
Не трябва да забравяме още една ключова характеристика – алкохолът, добави д-р Райна Стоянова. Тя подчерта, че най-важното условие да се насладим на вкусовите и здравословни качества на бирата е умерената консумация, която не е индивидуална за всеки, както някой би си помислил.
"Световната здравна организация слага рамки за всичко и умерената консумация на бира е една малка бира за дамите и малка бира и половина-две за господата", казва д-р Стоянова.
21.10.2017, 09:10 часа
672 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha