Здравни медиатори с кампания в Монтана срещу Хепатит А

Здравни медиатори с кампания в Монтана срещу Хепатит А В ромския квартал „Кошарник” в Монтана здравните медиатори започнаха извънредна кампания срещу Хепатит А. Те проведоха беседа, разлепиха листовки и обходиха квартала, за да информират жителите му как да се предпазват от избухналото инфекциозно заболяване.
От 1 септември до 17 октомври там са регистрирани 3 потвърдени и 5 вероятни случая на вирусен хепатит тип А. Всички заразени са деца на възраст между 2 и 10 години В единия от случаите петгодишно момченце е посещавало детската градина в квартала и за да се избегне разпространението на вируса в заведението е извършена крайна дезинфекция. Всички служители и деца са изследвани и резултатите са отрицателни.
Медиаторите партнираха на Регионалната здравна служба в Монтана за осъществяване на необходимите противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на инфекцията. Направена е огнищна дезинфекция в домовете и дворовете на болните и текуща дезинфекция в кв. „Кошарник“.
„Заедно с екипите от дезинфекционната станция по улиците и по къщите бяхме и ние. Постарахме се да повишим вниманието на хората към проблема“, каза Петър Цветанов, председател на Национална мрежа на здравните медиатори – партньор на Община Монтана. „Съветвахме ги да бъдат предпазливи и да следват четири основни правила за ограничаване на заразата: мийте често ръцете си със сапун и повишете хигиената в дома; измивайте обилно всички хранителни продукти; дезинфекцирайте периодично помещения, съдове и най-вече тоалетните; ограничете контактите“.
22.10.2017, 12:52 часа
2800 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha