90% от българските мъже живеят с родителите си, вижте защо

90% от българските мъже живеят с родителите си, вижте защо България и Словения са на най-предни позиции в ЕС по процент на жените в ръководството на големите фирми. В над 10 процента от най-големите 50 фирми в тези две държави жени държат топ-позициите в мениджмънта. България стои много добре и по отношение на достъпа на жените до високи позиции в политическото управление и администрацията. След Швеция, където жените заемат половината от тези позиции, и след Латвия и Словения с малко над 40%, България се нарежда на четвърто място с около 37 на сто женско присъствие по горните етажи на управлението и администрацията, съобщава "Дойче веле".
Евростат подробно е проучил и разликите в заплащането, което получават мъжете и жените. Най-големи са тези разлики в Естония, Чехия и Германия. В Германия една жена на ръководна позиция изкарва 34 евро на час, докато мъжете на същата позиция взимат 46 евро на час.
Норвежците са най-щастливите хора на света. Това става ясно от Доклада за световното щастие. Българите са далеч зад скандинавците, но пък са много по-щастливи, отколкото през 2012. От какво зависи щастието им? 
Ето и още любопитни информации, които ни предлага обширното проучване за жените и мъжете в ЕС, публикувано днес от Евростат. Готвенето и домакинството са женска работа - тази консервативна и банална истина все още е актуална в повечето държави от ЕС, където средно 79% от жените и само 34% от мъжете поемат такива задължения. Тук България много изостава. Заедно с Португалия, Италия и Гърция страната е на едно от последните места по еманципиране на домакинята.
Жените готвят, а мъжете ядат. Така шеговито могат да се обобщят данните за затлъстяването в Европа, от което са засегнати над 57% от мъжете и само 43 на сто от жените. Горе-долу същата пропорция наблюдаваме и при употребата на алкохол.
Младите български мъже живеят доста дълго в бащиния си дом, научаваме още от проучването. Във възрастовата група от 18 до 24 години близо 90% от българските младежи още живеят с мама и татко, като процентът на младите български жени в същата ситуация е под 70 на сто. Само в Унгария, Словакия, Словения, Малта, Франция, Естония и Кипър младежите от тази група са по-пасивни. Горе-долу същото е положението и в следващата възрастова група - 25-29 години, в която 70 на сто от българите и около 40 на сто от българките още не са отлетели от семейното гнездо.
Изследването на Евростат, публикувано под заглавието "Животът на жените и мъжете в Европа - статистически портрет", обхваща няколкостотин страници с много графики и таблици. Те са поместени в отделни глави като „Живот, израстване и остаряване", "Учение, работа и пари" и "Хранене, пазаруване, интернет, социални контакти". От проучването научаваме и това: 57 на сто от европейските граждани са доволни, че живеят в ЕС.
 
22.10.2017, 14:50 часа
2442 1
Коментари

африка

23.10.2017, 21:13 часа
а где е казармата , дрислювци мамини - попитал Мечо Пух ?
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha