Учени: Кокаинът води до слабоумие

Учени: Кокаинът води до слабоумие Учени от Медицинския институт към университета в Сао Пауло, Бразилия, са извършили изследване, чиито резултати разкриват шокиращи данни за детската наркомания, съобщи Лайф.
В рамките на изследването е установено, че в отделни случаи употребата на кокаин до 18-годишна възраст предизвиква силни когнитивни разстройства, а впоследствие може да доведе до слабоумие. Специалистите са констатирали, че наркотиците нанасят най-голяма вреда именно върху детския организъм. Изследването на биоматериала от пациенти в наркодиспансери е показало, че 52-ма от общо 103-ма участници са започнали да употребяват наркотици, преди да са навършили 18 години.
По данни на учените, кокаинът в съчетание с марихуана, алкохол и психоактивни вещества в значителна степен влияе върху префронталния кортекс, който отговаря за мисловната и двигателната активност. Сходни последствия за главния мозък се наблюдават и при пациенти, които употребяват т.нар. леки наркотици, като например марихуана, и психоактивни вещества - опиати и стимуланти. Изследвания, включващи не само кръвен анализ и когнитивни тестове, но и постоянен мониторинг на пациенти с магнитнорезонансна томография, се извършват от учени от университета от 2011 г.
23.10.2017, 14:28 часа
789 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha