Социолози: БСП вече е много близо до ГЕРБ

Социолози: БСП вече е много близо до ГЕРБ Ако изборите за парламент бяха днес, ГЕРБ остава първа политическа сила с електорална подкрепа от 20,7%, но вече с минимална преднина пред БСП (17,3%). Така социалистите скъсяват дистанцията с управляващата партия едва на 3,4% в сравнение с предсрочните парламентарни избори в края на март, когато ГЕРБ получи 33,54% от вота на гражданите, а БСП - 27,93%, показват резултатите от новото изследване на „Маркет Линкс", проведено през октомври.
Обединени патриоти, коалиционен партньор в кабинета „Борисов 3", печелят доверието на 4,2% от избирателите в страната, следвани от „Воля" (3,3%), ДПС (3,3%), „Да, България" (3,2%), Реформаторски блок (1,3%), Коалиция „Нова република" (1,2%) и АБВ (1%).

Ето какво гласи анализът на социологическата агенция:
В навечерието на българското председателство на Съвета на Европейския съюз се отчита ерозия в общественото доверие към политическия елит на страната. Междуинституционалното напрежение, както и зачестилите през последните месеци скандали, свързани главно със злоупотреби с власт по места (разкритията около роднинските назначения на Делян Добрев в Хасково, случая „Суджукгейт" и т.н.), осезаемо влошават политическия климат.
Сред пълнолетното население на страната преобладава негативно отношение не само към всички политически субекти, но и към публичните институции - изпълнителната, законодателната и съдебната власт.
Настоящият дефицит на доверие към политическия елит се обуславя както от демонстрираното повърхностно отношение от страна на парламентарно представените партии към ключови социални политики, така и от липсата на дългосрочна визия за развитие на държавата.
Актуалният въпрос за председателството ни на Съвета на ЕС не е онзи крайъгълен камък, около който би следвало да бъде структуриран политическият дебат към момента. Като цяло, тази тема се изчерпва с представянето на приоритетите, т.нар. „Трите К", консенсус, конкурентоспособност и кохезия, както и със скандалите около финансирането за ремонта на НДК.
Представянето на България по време на председателството ни в ЕС би могло и да не предреши съдбата на кабинета „Борисов 3", но със сигурност ще бъде от решаващо значение за мястото и ролята на България в ЕС. А предизвикателството е голямо, особено в контекста на очакваното присъединяване на страната ни в еврозоната и кандидатстването ни за членство в шенгенското пространство и пречупено през призмата на „Европа на различни скорости" и на засилващи се протекционистки и националистически настроения в рамките на европейската общност.
Проведеното в периода 6-16 октомври 2017 г. от изследователска агенция „Маркет Линкс" национално-представително проучване очертава следната електорална картина:

• Оптимистите за развитието на страната в обозримо бъдеще са близо 29%, а песимистите - 65%;

• ГЕРБ е първа политическа сила с електорална подкрепа от 21%, следвана от БСП (17%). Обединени патриоти, коалиционен партньор в кабинета „Борисов 3", печелят доверието на 4% от избирателите в страната, следвани от „Воля" (3%), ДПС (3%), „Да, България" (3%), Реформаторски блок (1%), Коалиция „Нова република" (1%) и АБВ (1%).

• Висок е делът на пълнолетните граждани на страната, които не се чувстват представени от нито един от настоящите политически субекти - общо 43% декларират, че не биха гласували или не са решили кого да подкрепят, ако днес се провеждат парламентарни избори.
28.10.2017, 14:32 часа
2092 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha