Кметът на Борован излезе с опровержение на изтекла в медиите информация

Кметът на Борован излезе с опровержение на изтекла в медиите информация Комисия назначена със заповед № 328 / 09.10. 2017г. на кмета на Община Борован, относно провеждане на  есенен  технически преглед на състоянието на язовирните  стени собственост на община Борован, проведен на 02.11.2017 г., е  установила следното  :  
-  водното ниво на язовир „Езерска падина“, е около кота  мъртъв обем ; 
-  на язовира има монтиран сифон с диаметър ø 180,   с помощта на който  се понижава водното ниво при необходимост.  
Община Борован има  изготвен работен и одобрен по ЗУТ проект за реконструкция и ремонт на язовирната стена и съоръженията към нея. По техническата документация  е установено, че има изготвен авариен план за действие при аварийни и екстремни ситуации, съгласуван със съседните общини и отговорните институции. Предстои осигуряване на финансиране  на дейностите по възстановяването и експлоатационната сигурност на язовирната  стена, към  МОСВ –  ОП „Околна среда“ 2014-2020  Процедура „Мерки за въвеждане на решения за превенция и упражняване на риск от наводнения“ , по приоритетна ос 4 .  Язовирът  „Езерска падина“ е под постоянно наблюдение от служител на  Общинска администрация Борован и кмета на кметство Малорад. Язовирът не е пълен, както се твърди в публикувания материал.  Поставеният сифон в момента не функционира,  поради възникналата необходимост  Община Хайредин контролирано да  понижава нивото на язовир „Бързина“, който е каскадно свързан с язовир „Езерска падина“.  Не следва опасност за населението на село Малорад. Контролираното  понижаване на водните нива на язовирите в община Борован, винаги е съгласувано със институциите и съседните  общини.  
Към  опровержението  прилагам снимков материал изготвен  на 03.11.2017г. от служители на общинска администрация  Борован.   
04.11.2017, 10:25 часа
1954 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha