"Първата дама на ИДИЛ" с откровено интервю след бягството си в САЩ

"Първата дама на ИДИЛ" с откровено интервю след бягството си в САЩ "Първата дама на групировката", както са я наричали, разказа, че е станала терористка заради тормоз от страна на връстници и съседи. Жителката на Великобритания, 33-годишната Тания Георгелас, която е била омъжена за "официалния представител на ИДИЛ" и най-високопоставения американец в групировката, даде първото си интервю, започвайки нова страница в живота си като дама от предградие на Далас. Тя разказа как се отишла от Великобритания в Сирия и накрая е стигнала в САЩ.    
"От дете се сблъсквам със случаи на расизъм. Имахме лоши съседи, те ни чупиха прозорците, по традиция, аз се чувствах аутсайдер. Исках да намеря начин за възмездие", казва тя.  По думите ѝ, терористичните атаки от 11 септември 2001 година са станали повратен момент в живота ѝ.  
"Бях на 17 години, видях, че кулите са разрушени. На следващия ден отидох в училище. Попитах моя приятелка, дали не се е случило нещо ужасно? Тя каза, че не ѝ пука", казва Тания.    
Няколко години по-късно тя е участвала в протестни акции против войната в Ирак. По думите на Тания, там са били раздавани брошури със сайтове за запознанства. В един от тях тя се запознала с Джон, синът на бившия военен лекар от САЩ полковник Тимати Джорджелас, който е роден през 1983 година. Малко след терористичните атаки от 11 септември той изоставил ученето и започнал да се интересува от идеите на тероризма.  
През октомври 2004 година двамата минали под венчилото, а момичето към онзи момент било и бременно, пише в. "Дейли мейл".  
"Нашите мечти бяха да имаме собствена земя, да възпитаваме децата си, да ги научим да убиват или нещо такова, а след това да се присъединим към джихада", казва тя за живота си с Джон.
Двойката е имала три деца, когато през 2013 година е започнала да обсъжда въпроса за присъединяването им към ИДИЛ в Сирия.  
"Джон искал да отиде в Сирия, аз казах, че не съм готова, а и децата са още малки", спомня си тя. Към онзи момент тя самата е била бременна в петия месец. Но мъжът и жената въпреки това решават да отидат в Сирия. 
През август 2013 година семейството тръгва за Сирия с Автобус. Домът, в който те се установили, нямало нито прозорци, нито течаща вода, както и никаква храна. След няколко дни Тания и децата пипнали инфекции.  
В резултат Тания с децата взела решение да бяга в САЩ. Мъжът ѝ останал в Сирия и станал "официален представител" на групировката.
Самотната Тания, пристигайки в непознатия Тексас, се завърнала към онлайн света на запознанствата.  "Написах: "Имам четири деца, мъжът ми ме изостави, за да стане следващия Осама бин Ладен".
Получих 1300 отговора", разказва Тания.  
През следващите 24 месеца тя се запознава с новата си половинка, ИТ специалистът Крег. На първата им среща тя разказала, че бившият Й мъже е терорист от ИДИЛ. Но Крег заявил, че не се плаши от това.    
Двамата известно време излизат заедно, а след това и заживели под един покрив. Самият Крег е роден в Минесота, а по-късно се мести в Тексас.  
Сега те двамата често ходят на църква, а Тания казва, че би искала да работи в програма за дерадикализация, която да помага на бивши терористи.
"Много хора си мислят, че аз съм човек с много лош късмет, но аз съм оптимист. Жива съм, успях да избягам от Сири, децата ми са щастливи, здрави и умни. Доволна съм", казва тя.  


 
07.11.2017, 10:05 часа
1433 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha