Зоран Заев ще търси ново име за Македония и ще ревизира учебници заради България и Гърция

Зоран Заев ще търси ново име за Македония и ще ревизира учебници заради България и Гърция Македония има намерение да направи ревизия на учебниците си по история, за да съхрани постигнатите добри отношения със съседите си. За тази цел Скопие смята да премахне внушението за "български фашистки окупатори", заяви македонският премиер Зоран Заев пред черногорската медия "АнтенаМ".
"Македония е малка държава и истината е, че можем да вървим напред само с приятели. От 10 години се караме с всичките ни съседи и е добре човек да се запита всичките ни съседи ли не са прави или има някакъв друг проблем, нещо от нас проблем", заяви Заев.
"България ни е съюзник по пътя съм ЕС. България е председател на ЕС от 1 януари и България иска по време на това председателство Македония да получи дата за преговори", допълни той.
Заев коментира, че Македония ще направи исторически компромиси и с България, и с Гърция.
"Като казваме "ревизия", трябва да гледаме на това преди всичко като запазване на приятелството, да не използваме думи като "неприятел". Такъв например е случаят с България - там (в учебниците, бел.ред.) стои "български фашистки окупатор" от Втората световна война. Може да бъде само "фашистки окупатор" и да пазим приятелството", заяви той.
"Същото е и за "Егейска Македония", която те (гърците, бел.ред) наричат "Северна Гърция". Окей. Това е част от Европа. Да внимаваме с тези неща и думите, които употребяваме", допълни македонският премиер.
Заев дефакто обяви, че правителството му ще търси ново име на Македония, за да бъде решен спорът с Гърция.
"Много важно е това обаче, че имаме проблем с името. Много е важно да се фокусираме върху проблема, който Гърция има с нашето конституционно име. Вярвам, че ще намерим ново име и начин, по който да го употребяваме. За мен е важно да намерим решение на спора за името", заяви той.
07.11.2017, 18:48 часа
841 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha