Месото - френско, испанско, полско, само пилешкото е българско

Месото - френско, испанско, полско, само пилешкото е българско Вносът тази година гони 1 млрд. лева, за миналата е бил над 663 млн. лв.
Българинът слага на трапезата си свинско месо от Испания, Франция и Германия, а телешко от Полша, Италия, Румъния, Холандия.
Само пилешкото е българско, тъй като производството е достатъчно за вътрешното потребление. При останалите видове месо вносът е близо 70%, а родното производство - 30 на сто.
Това показват данни на земеделското министерство, на браншовите организации, на Националния статистически институт и центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).
Най-много свинско идва от Испания, Франция, Германия, Холандия и Полша. Прогнозите на САРА са, че през следващите 5 г. вносът ще е над 115 хил. тона, За 2016 г. е възлизал на около 109 хил. т. За настоящата година се очаква лек спад до 108 хил. т.
Износът от България е незначителен. Малките количества са насочени към други страни от Балканския полуостров, най-вече за Гърция. През 2015 година експортът е достигнал 3,3 хил. т,, но оттогава има спад, като през миналата година е едва 2880 т. За 2017 година се очаква лек ръст до 2910 т, като прогнозите са в следващите 5 години този обем да се запази.
Възможно е обаче тенденциите да се променят. От САРА например отчитат възстановяване на производството на свинско до 73 хил. тона, което е сравнимо с нивата от 2013 г. Очакваме увеличение на потреблението на 199 хил. тона при 174 хил. т. през 2016 г., а на производството - до 83 хиляди тона през 2022 г., заявяват от САРА.
При телешкото вносът е още по-голям и достига до 90% от потреблението. Месото идва основно от Полша, Италия, Румъния, Холандия. Оказва се, че на фона на свинското и пилешкото то е доста по-непопулярно за българина. През миналата година консумацията е била 27 000 тона, а за тази се очаква да намалее до 23,5 хил. тона.
Българското производство е символично - 8300 тона, и се очаква да намалее до 6000 тона през 2022 г. 
Пилешкото обаче е изцяло българско. При вътрешно потребление от близо 93 000 тона производството е почти 100 000 т. Има и внос, тъй като често се случва месото от чужбина да е по-евтино от произведеното у нас. Но количествата са около 25 000 тона, което е близо 25% от потреблението.
Близо 99% от доставките са от ЕС. Обичайно най-голям е вносът от Полша, тъй като страната е и най-големият производител на пилешко месо в ЕС с над 2,3 млн. тона през 2016 г. Количества влизат и от Румъния, Гърция, Германия, Холандия и Франция.
През 2017 г. очакваме да се възстанови обемът на производство от 2010 г., след няколко години на спад, казва Васил Стойчев от САРА. Според него ако се сложат пилешки субродукти България се превръща във вносител. Очакваме значително увеличение на производството на пилешко месо до почти 120 хил. т. на година, от които 89 хил. т ще са от бройлери. България ще остане износител на пилешко месо, като цените ни към момента са конкурентни за Южна Европа. При потреблението също ще има ръст в следващите 5 години. През 2022 г. се предвижсда то да достигне около 96 000 т.
Сред най слабо консумираните меса е овчето - едва около 10 000 тона през последните години. Производството му се свива заради намаления брой животни. Производството на агнешко също устойчиво намалява и през 2016 г. е 8,19 хил. т.
При производството на овче и агнешко месо очакваме да се запази на настоящите нива със съвсем леко увеличение за овчето до 1880 тона към 2022 г., а агнешкото около 8000 т, разликата с потреблението очакваме да бъде компенсирана от внос, казва Стойчев. При тях основна причина за задържане на производството е увеличеното подпомагане.  

 
11.11.2017, 13:54 часа
582 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha