Жаблянов: Вотът на недоверие ще бъде преди началото на Председателството

Жаблянов: Вотът на недоверие ще бъде преди началото на Председателството „Тези аргументи не са нови. Те бяха чути още след изборите, когато се проведоха и когато стана ясно, че това е основният аргумент на правителството и на мнозинството, създадено в Народното събрание, за да съществуват. Ако си спомняте, когато се състави правителството, на базата на това парламентарно мнозинство, един от основните, водещите аргументи беше, че трябва да направим правителство, защото ни предстои председателство на Европейския съюз", заяви в интервю за предаването „Неделя 150" по БНР зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов от БСП.
На въпрос, дали БСП е наясно е темата на вота на недоверие и дали не го прави заради самото опозиционно действие, Жаблянов отговори: „Съдържанието на един вот на недоверие срещу сегашното правителство, наистина предизвиква много дискусии, и в БСП, и в разговорите, които имаме с другите парламентарни партии, защото поводите, които дава правителството са много. Въпросът не е, дали има една област, в която правителството има слабости, а въпросът е, коя от областите, в които правителството не се справя е с най-голямо значение за нашето общество, за да бъде поставен вотът на недоверие? Така, въпросът разгледан вече, обяснява, защо такава дискусия се води, за това, каква тема да бъде избрана".
"Аз наистина се затруднявам да кажа, дали продължаващият демографски срив в България или последователното закриване на общински и областни болници, или растящото усещане за нивата на корупцията у гражданите е най-актуалният въпрос. Няма никакво съмнение, че и трите въпроса съсществуват. Те са тема на общественото внимание, те са предмет на остро недоволство на гражданите. И, ако г-н Цветанов и управлението не ги виждат тези неща, те наистина се носят върху розови облаци, което не е добро за самото управление", обясни Валери Жаблянов.
„Диалогът с другите опозиционни партии е от голямо значение, защото няма как, БСП сама да наложи една тема на обществото или на другите партии. И ние нямаме и такава амбиция. Ние казваме, какво е нашето мнение. Отдавна минаха времената, когато решенията на конгреса на БСП за задължителни, едва ли не. Няма такова нещо. Ние сме обсъдили въпроса за вота на недоверие, обсъдили сме възможните теми, дискутирали сме около темата за корупцията, но при условие, че има и други актуални въпроси, ние можем да ги решим в друга посока", коментира още Валери Жаблянов.
12.11.2017, 12:47 часа
338 0
loading...
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha