ГЕРБ нямало да разваля приватизационни сделки

ГЕРБ нямало да разваля приватизационни сделки Приватизационни сделки няма да бъдат разваляни, а ще се търсят наказания за виновните за неизгодните раздържавявания, заяви пред БНТ председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов по повод предложението на ГЕРБ да се промени конституцията и да падне давността за престъпления, свързани с раздържавяването. Той поясни, че няма как да се развалят сделки, при положение, че в някои случаи предприятията вече ги няма, а в други те са препродадени. Кирилов подчерта също, че няма да има и нови процеси по отношение на сделки, за които съдът вече се е произнесъл.
В същото време пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова коментира, че промяната в конституцията не давала основания за действия. "Не се бъркаме в гражданския оборот", обяви тя. Ако впоследствие се докажело, че има извършено престъпление, трябвало да се премине към отнемане на имуществото, като се използват разпоредбите на Наказателния кодекс.
Кирилов от своя страна подчерта също, че няма да има и нови процеси по отношение на сделки, за които съдът вече се е произнесъл. Коментирайки темата пред бТВ депутатът от ГЕРБ Тома Биков уточни, че инициативата за започване на разследвания на приватизационни сделки се оставя на съда и прокуратурата, но и ГЕРБ щяла да подадат конкретни сигнали.
Попитан защо се иска промяна на Конституцията, а не на Наказателния кодекс, Кирилов посочи, че това е така, защото се взима предвид предишния опит за отпадане на давността. Става дума за престъпленията по време на комунизма, като през септември 2015 година депутатите приеха да няма давност, но Конституционния съд отхвърли текстовете, като противоречащи на основния закон на страната.
На въпрос, защо се говори за отпадане на давността за периода 1992-2017 година, а не и след това Кирилов посочи, че на практика приватизацията е приключила много отдавна, а и дори да се стигне до продажба на нови държавни активи нормалната давност ще е достатъчна, ако процесът за проследяване и наказване на подобни сделки се осъществи.
Данаил Кирилов посочи, че би следвало да се разследват и сделки, към които сегашният лидер на БСП Корнелия Нинова има отношение. "Не знам дали приватизацията на "Техноимпекс" ще е сред тях", уточни Кирилов. Тома Биков намекна, че се визира и тази сделка. На въпрос, дали ще се разглежда приватизацията на "Булгартабак", той отговори, че няма нужда това да се прави, защото от нея са получени 200 милиона долара, "а не 70 000 долара, колкото за едно предприятие в миналото с активи за милиони в цял свят".
Докато аргументираше позицията на ГЕРБ Тома Биков пък даде да се разбере, че инициативата на ГЕРБ е в отговор на вота на недоверие, който опозцията организира след приемането на държавния бюджет за идната година. “Правим това нещо в контекст. Напоследък много се говори за борба с корупцията. Генезисът на това, което наричаме корупция, е там. 1991-1992 година, едни хора се събудиха богати и то без да имат особени качества", каза депутатът от ГЕРБ.
Той обаче уточни, че управляващата партия искала още в предишния си мандат да направи подобни промени, но падането й от власт осуетило плановете и сега "това става в първия възможен момент".
"Не сме против приватизацията по принцип. Тя беше необходим инструмент, но я проведохме бавно и мръсно", добави Биков. Той поясни, че по време на тежката икономическа криза при управлението на БСП предприятията са били съсипани, а после са купени на безценица.
И Биков, и Атанасова в две различни телевизии, по едно и също време изразиха надежда, че и другите парламентарни партии, включително и БСП ще подкрепят предложените промени в конституцията. Данаил Кирилов от своя страна уточни, че дори това да не стане, пак може да минат текстовете, но при второто, отложено гледане на законопроекта, където са нужни 160 гласа, или две трети от гласовете на депутатите, а не квалифицирано мнозинство (или 180 гласа). Подобен сценарий обаче щял да забави приемането на промените с поне два месеца.
Кирилов обяви, че вече има разбирателство с коалиционния партньор в управлението да се подкрепи новия текст в Конституцията. ДПС, които също изразиха готовност да подкрепят промените, стигнали до това мнение самостоятелно.
14.11.2017, 11:16 часа
889 1
Коментари

Баце

14.11.2017, 22:43 часа
Винаги съм се чудел как изглежда един дебил в парламента. Тази снимка дава нагледен отговор на моето незнание.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha