Лепнаха климатици по фасадата на Драматичния театър във Видин

Лепнаха климатици по фасадата на Драматичния театър във Видин Местната власт монтира климатици по сградата на видинския театър, който е паметник на културата с местно значение, пише 24 часа. Решението за "климатизация" е включено в предстоящата промяна на поименния списък за капиталовите разходи в община Видин. Металните устройства вече са накичени по фасадата на театъра още преди заседанието на Общинския съвет, който през последните години успешно се използва като параван на некомпетентни и незаконни архитектурни решения, превръщащи в кич емблематични сгради и райони на старопрестолния град.
Грозната гледка е в допълнение към олющената мазилка на занемарената двуетажна сграда, която иначе е една забележителностите на Видин. Построена по европейски образец през 1891 година тя е първата сграда в свободна България, предназначена специално за театър. Първоначално, носеща името "Вида", театралната сграда е изградена със средства, събирани от фонд, основан през 1887 г. от инициативен комитет.
"Украсяването" на исторически и културни обекти в дунавския град има и други примери. Преди време климатици "цъфнаха" дори по фасадата на средновековната крепост "Баба Вида". Макар и монтирани на по-закътани места, за да не бият на очи, поставянето им срещна неодобрението на повечето видинчани. Някои дори коментираха, че както е тръгнало някой ден крепостта може да осъмне и с алуминиева дограма.
14.11.2017, 14:04 часа
956 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha