Важно! КАТ започва да глобява солено от днес шофьорите, ако не са със зимни гуми

Важно! КАТ започва да глобява солено от днес шофьорите, ако не са със зимни гуми От днес всички автомобили трябва да са с гуми, предназначени за зимни условия. По закон от 15-ти ноември до 1-ви март превозните средства трябва да се движат с гуми, чийто грайфер е с дълбочина най-малко 4 милиметра, припомня БНТ.
Междувременно продължават засилените проверки на КАТ по пътищата в рамките на акция „Зима“. В последния етап от акцията проверките ще са фокусирани върху готовността на автомобилите за зимни условия.

Как да си изберем автомобилни гуми за зимата?
За да можем да разчитаме на характеристиките на един автомобил, много важно е да му осигурим необходимото сцепление – на практика автомобилната гума дава контакта на автомобила с пътя.
4 мм трябва да е дълбочината на грайфера на гумата за зимни условия. Има и летни гуми с такива дълбочина на грайфера, но според експертите те не са подходящи за зимни условия.

При гумите сцеплението идва от сместа на протектора – лятната гума работи до 7°, при по-ниски температури тя става много твърда и не дава необходимото сцепление, докато зимните гуми са произведени така, че и при ниски температури запазват своята еластичност, обясни Враджалиев.
Неговият съвет е да не се купуват зимни гуми на старо.

Каква информация ни дава етикетът?
Етикетът на гумите дава важна информация – включително за дължината на спирачния път. Но с летни гуми върху сняг изходът може да е фатален. Зимната гума спира на 25-ия метър, докато лятата гума ще спре чак на 53-тия метър. Това е два пъти по-голямо разстояние.
При тежки зимни условия общата подготовка на автомобила е много важна.
15.11.2017, 08:15 часа
1467 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha