С 30% се е увеличил рискът от болести и смъртност заради климатичните промени

С 30% се е увеличил рискът от болести и смъртност заради климатичните промени 2017 година е една от трите най-горещи години с рекордни екстремни метеорологични условия, сочат данните на Доклада на Световната метеорологична организация за състоянието на климата през 2017 г.
Периодът 2013-2017 г. е най-топлият 5-годишен период с температури, достигащи 50 градуса по Целзий в Азия, рекордни урагани с бърза последователност в Карибите и такива, достигащи до Ирландия. Рискът от болести и смъртност, причинени от климатичните промени, се е покачил с 30% от 1980 до 2017 г. 
През 2016 г. 23,5 милиона души са разселени поради бедствия, причинени от климатичните промени, се казва в Доклада на Световната метеорологична организация за състоянието на климата през 2017 г., който е изготвен от Омар Бадур и се явява основа за провеждащата се в момента конференция в Бон по изменението на климата. 
Омар Бадур е програмен ръководител климатични данни и мониторинг в Световната метеорологична организация. На днешния Световен ден на Географските информационни системи (ГИС), той сподели на събитие в София опита на Световната метеорологична организация за интегриране, обработка и анализ на данни от различни източници, включително в реално време и големи данни, както и за изграждане на ГИС базирани приложения, с които можем да бъдем по-подготвени за климатичните промени и които подпомагат планиране на действията, евакуиране и цялостно по-ефективно управление при природните бедствия. 
На събитието присъстваха Мария Габриел, еврокомисар "Цифрова икономика и общество" в Европейската комисия, Деница Сачева, Заместник-министър на образованието и науката, Анатолий Величков, Заместник-министър на отбраната, Христо Христов, Директор на дирекция „Информационни Технологии в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, арх. Любомир Георгиев, ръководител на екипа на „Визия за София“ и директор на ОП „Софтпроект-ОГП“ и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума за страната. 
15.11.2017, 16:30 часа
691 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha