Светът отбелязва Деня без тютюнопушене

Светът отбелязва Деня без тютюнопушене „Цялото общество ще спечели от един ден, в който хората дават пари за благородни каузи, вместо за цигари“ - заявяват граждански активисти, неправителствени организации и фирми, които се обединяват около националната кампания
„Да спечелим заедно – един ден без цигари!“. Кампанията на сдружение „България без дим“ е посветена на Деня без тютюнопушене, 16 ноември.
Националната кампания „Да спечелим заедно – един ден без цигари!“ насърчава всички пушачи да се откажат от цигарите поне в Деня без тютюнопушене, който тази година се отбелязва на 16 ноември. Пушачите могат активно да се включат в отбелязването на международния ден, като използват спестените пари за благородни каузи. Активистите от „България без дим“ призовават пушачите да използват спестените пари, които иначе „ще изчезнат с цигарения дим“, за да организират и реализират благотворителни акции по техен избор, като включат своите колеги, приятели и близки.
„Всички ние като общество можем да спечелим от един ден без тютюнев дим“, категорична е д-р Маша Гавраилова, председател на сдружение „България без дим“. Пушачите ще спечелят един ден без пагубното въздействие на цигарите върху телата им и още веднъж ще си припомнят колко пари изгарят всеки ден, заедно с тютюна в цигарите, обобщава д-р Гавраилова. „Пушачите ще загубят вредата от тютюна, а различни благородни инициативи, които имат нужда от финансиране, ще спечелят чрез организираните граждански акции.“
Инициативата на „България без дим“ намира подкрепа от неправителствени и бизнес организации в различни сфери. Националната кампания се осъществява съвместно с Коалицията за живот без тютюнев дим, гражданската мрежа BlueLink.net, Националната мрежа за децата и рекламната агенция “The Smarts”.
Инициативата привлича все по-голяма обществена подкрепа. Благотворителни инициативи с пари от неизпушени цигари са заявили популярни столични заведения, софтуерни компании, неправителствени организации. В националната кампания ще се включат Университетската специализирана болница по онкология и Асоциацията на студентите медици в България, която ще реализира благотворителни акции в София, Пловдив и Стара Загор
“Надяваме се, че кампанията ще привлече още много пушачи, а и непушачи, които искат да подкрепят благородна кауза и да помогнат, макар и за ден, да имаме България без дим“, казва д-р Гавраилова. Организаторите на националната акция планират да представят най-успешните граждански акции в Деня без тютюнопушене по време на Международен форум за живот без тютюнев дим през пролетта на 2018 г.
Традицията на инициативата започва през 1977 г. в САЩ, когато Американското раково общество обявява всеки трети четвъртък на месец ноември за Ден без тютюнопушене. На този ден хора по целия свят се отказват от тютюнопушенето и инвестират спестените пари в подкрепа на благородни каузи, които насърчават здравословния начин на живот и ограничаване на тютюнопушенето.
Д-р Гавраилова напомня, че България е сред страните, в които броят на пушачите все още е висок, като статистиката за нивата на пушене сред младежите са особено стряскащи. По данни на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD) за 2015 г. 7% от учениците на възраст до 13 г. употребяват ежедневно цигари, като процентът при 16 годишните нараства до 25%.
16.11.2017, 10:28 часа
523 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha