БСП внесе подписка за отстраняването на Димитър Главчев

БСП внесе подписка за отстраняването на Димитър Главчев Парламентарната група на "БСП за България" внесе 88 подписа за предсрочно освобождаване на председателя на парламента Димитър Главчев. Подписката внесоха заместник-председателите на парламентарната група на "БСП за България" Жельо Бойчев, Георги Свиленски, Весела Лечева, секретарят на групата Филип Попов, говорителят на групата Елена Йончева и други.
Подписката за оставка на Главчев е подкрепена и от депутати от ДПС.
Според парламентарния правилник председателят на НС може да бъде предсрочно освободен по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност.
Предложението за оставка трябва да бъде поставено на гласуване на първото заседание след внасянето му, т.е. утре, като ще бъде дадено право на Главчев да бъде изслушан. Предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители.
Това ще бъде вторият случай, в който ще бъде гласувана оставката на Димитър Главчев. В края на май БСП поиска оставката му за „системно превишаване на правата и системно неизпълнение на задълженията". Тогава едва 4 гласа не достигнаха на опозицията, за да свали председателя на парламента.
Поводът за исканата оставка е вчерашното отстраняване на лидера на БСП Корнелия Нинова.
16.11.2017, 11:19 часа
452 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha