Борис Попиванов: ГЕРБ се отдалечава от ролята си на обединител и балансьор

Борис Попиванов: ГЕРБ се отдалечава от ролята си на обединител и балансьор ГЕРБ се отдалечава от ролята си на обединител и балансьор, заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Борис Попиванов.
Поводът бяха вчерашните скандали в парламента и поисканата оставка на председателя на Народното събрание (НС) Димитър Главчев от БСП. По думите му образът на управлението ерозира чрез постоянните скандали в парламента, като често на обществото не става ясна причината за конфликта между управляващи и опозиция. "ГЕРБ не спазва собствената си линия на обединител в името на европредседателството, парламентарните нападки не допринасят голяма полза и за БСП, като решаваща роля в подобни ситуации има ДПС", обясни Попиванов.
„Ако погледнем исторически, ако се връщаме към аналогиите, голямата промяна в българската политика, в българското парламентарно представяне през 1992 година стана, когато ДПС подкрепи искането за сваляне на председател на парламента, на Стефан Савов, което беше първата стъпка към падането на цялото правителство. Макар че сега положението не е такова и ДПС даже не са заявили открито дали ще подкрепят тази оставка, във всеки случай сигналите, които те дават показват, че от около един месец насам ДПС втвърдяват опозиционния си курс и се мобилизират като политическа партия. Нещо, което е доста съществено и което кореспондира като че ли с възгледите на самия почетен председател Ахмед Доган“, коментира още политологът. Според Борис Попиванов обществото трябва да бъде изключително притеснено от поведението и тона в парламента, които с всяка следваща година стават по-зле.
„Затвърждава се тенденцията България да се управлява преди всички с постановления на Министерския съвет от една страна и решенията на общинските съвети на местно равнище от друга, тъй като властта се е отказала от реформи, в които и да е сектори“, добави той.
16.11.2017, 13:01 часа
1302 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha