"Хорът" от джиесемите на мъртвите ужасил полицаите, докато търсели личните карти в рейса ковчег край Микре

"Хорът" от джиесемите на мъртвите ужасил полицаите, докато търсели личните карти в рейса ковчег край Микре 10 загинали и 24 ранени за 24 часа и 2 катастрофи в “отсечката на смъртта”
Нова касапница в събота край с. Сопот - две коли със семейства се удариха челно, момче на 13 г. умря, майка му и братчето му ранени. Другото семейство е по-леко пострадало
Под потресаващия хор на звънящи джиесеми и сред бъркотията от разпръснати вещи, ръчен багаж и документи полицаите трябвало да търсят личните карти на загиналите в рейса ковчег край ловешкото с. Микре в петък.
“Разполагахме с пълен списък на пътувалите в буса. Но ако го бяхме предоставили на медиите, можеше в суматохата да стане грешка и някой оцелял да бъде обявен за мъртъв. Представяте ли си какво щяхме да причиним на близките”, каза пред “24 часа” окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. (Виж списъка със загиналите в карето.)
Черната серия в “отсечката на смъртта” по главния път София-Варна продължи с нова тежка катастрофа в събота.
При челен сблъсък между две коли близо до ловешкото село Сопот загина 13-годишно момче, возило се на предната седалка. 40-годишната му майка, която управлявала колата със софийска регистрация, е в тежко състояние. Тя е интубирана и настанена за лечение в интензивното отделение на ловешката болница. Другото и дете - момче на 12 г., е със счупен крак
Семейството е от Севлиево.
Ранени са и 3-ма души от другата кола с варненска регистрация. В нея пътувало семейство от Пловдив - мъжът и жената са пострадали, тя е с комбинирана травма, ранена е и едната им дъщеря, другата се отървала без травми.
Инцидентът стана само на 10 км от зверското меле край Микре, където се сблъскаха рейс и камион в петък. При него загинаха деветима души - шофьорът и 8 незрящи от Перник, а 19 бяха ранени. С последната жертва край Сопот убитите в този район достигнаха 10 само в рамките на 24 часа.
Три са версиите
Все още няма обяснение какво е накарало 48-годишния шофьор на буса от Перник да навлезе в насрещното платно за движение. Поведението му остава неясно за спецове по пътнотранспортни произшествия, тъй като той е имал дългогодишен стаж. Нелогично било при силно намалена видимост от гъстата мъгла, хлъзгава настилка, непрекъсната осова линия и няколко автомобила пред него да се предприеме изпреварване. Всичко това навежда на мисълта, че по-скоро някакъв здравословен проблем го е накарал да кривне и да се забие челно в камиона.
Другата версия е, че близо 20-годишният пътнически “Мерцедес” може да е аварирал. Возилото било втора регистрация. Оцеляла пътничка пък твърди по Би Ти Ви, че шофьорът карал много бързо по хлъзгавия участък.
Едва след като бъдат направени автотехнически експертизи ще може да се даде точен отговор защо се стигна до касапницата край Микре, казаха експерти.Ако камионът е бил пълен със стока, жертвите щяха да бъдат много повече, каза окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. Тежестта на товарния автомобил е щяла буквално да размаже всички пасажери в буса. Загиналите и ранените са пострадали точно от приплескване и камшичните удари при сблъсъка.
Травмите на пострадалите - лицевочелюстни наранявания и множество счупвания, говорят за вероятна липса на предпазни колани, коментира пред Би Ти Ви Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали при катастрофи.
“Една част от автобусите не разполагат с предпазни колани, а в тези, които имат, те често не се ползват. Много подценяваме коланите. И докато на предните седалки на леките коли употребата им е 90%, на задните неупотребата им е 80%”, каза още той.
И двете превозни средства имат тахошайби, по които може да се установи каква е била скоростта при момента на удара, посочи Тодоров.
Една от ранените край Микре е с реална опасност за живота, а двама остават в тежко състояние, съобщи началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.
Най-тежко пострадалата е с политравмена фрактура на лицевите кости. Няма нито една лицева кост, която да е здрава. Има счупване на черепа в мозъчната част с мозъчна контузия. Оттам надолу има доста сериозно контузионен бял дроб. Могат да произтекат големи проблеми”, коментира проф. Мутафчийски.
В ловешката болница остават на лечение 4-има души от микренската катастрофа и 5-имата от сопотската. Осигурени са им всички необходими грижи и консумативи.
Петима пострадали в челния сблъсък до Микре са приети за лечение в клиниките на университетската и във военната болница в Плевен.
Трима пациенти със счупвания на таза, луксации на тазобедрени стави и множество фрактури са в реанимацията. Състоянието им е стабилизирано, но остава тежко, съобщи пред “24 часа” Момчил Цветков, говорител на плевенската университетска болница “Д-р Георги Странски”. Жена от катастрофата с разместени шийни прешлени е под наблюдение в университетската неврохирургия. Тя също е стабилизирана, уточни Момчил Цветков. Засега няма риск за 43-годишния мъж, настанен във военната болница в Плевен, с външни травми без счупвания.

ЗАГИНАЛИТЕ 
1. Биляна Стратиева Иванова
2. Йовка Богданова Разсолкова
3. Веска Велинова Рангелова
4. Кирил Любенов Василев
5. Методи Кирилов Янев
6. Стоименка Йорданова Василева
7. Арсенка Асенова Андонова
8. Марио Иванов Тодоров
9. Съби Шуманов Беров
В участъка край Микре през 2013 г. убитите са 16, през 2016 г. - 34
Печална слава има отсечката от главния път София-Варна край селата Микре, Сопот и Български извор, известна като отсечката на смъртта. Там има концентрация на катастрофи с най-много загинали.
Според шефа на полицията в Ловеч Милен Маринов участъкът е усоен, настилката износена и при падане на температурите се получава ниско сцепление. Това била една от причините за концентрацията на ПТП-та на това място.
Само през миналата година загиналите в Ловешко са 34. Специалисти казват, че докато не се пусне магистрала “Хемус”, катастрофите ще продължат.
И поискаха спешни мерки в организацията на движение и контрол. Трябва да се засили полицейското присъствие и да се подобри организацията на движението, заяви бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев пред Би Ти Ви. Той съобщи, че в участъка край Микре през 2013 г. жертвите са били 16, през 2014 - 23, 2015 - 30, 2016 – 34.
191 загинали на милион има в Ловешка област, което е много повече спрямо София, добави Стратиев.
Според него спешно трябва да се вземат мерки – маркировка, разделителна линия, засилено полицейско присъствие. Мерките трябва да са в организацията на движението и контрола, категоричен е бившият началник на КАТ. В района имало само една полицейска камера и шофьорите карали с превишена скорост.
Точно на това място имаше полицейско присъствие ден преди и в деня на катастрофата. Явно това не помогна. В този район има ограничение на скоростта от 60 км и от двете страни. Мнозина от водачите обаче си мислят, че завоят не е остър и могат да минат с висока скорост”, каза старши комисар Милен Маринов.
Той е категоричен, че ако не се промени мисленето на шофьорите, и цялата полиция да изкара на пътя, катастрофите ще продължат.
“Не трябва винаги да търсим вината в пътната инфраструктура. Катастрофата край Микре е на база грешката на водача. Манталитетът трябва да бъде променен, да бъдем дисциплинирани като водачи. Всеки един водач на първо място трябва да е правоспособен, а МПС-то - изправно", коментира парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов.
“Към настоящия момент с липсата на тол-системата, с невъзможността да бъде изградена инфраструктура с видеонаблюдение - да може действително да се санкционират нарушителите, ние самите трябва да положим допълнителни усилия”, заяви бившият вътрешен министър. 
Общината в Перник поема разходите за погребенията на 9-те жертви
- Страшна трагедия, говореха местните. Сред 19-те ранени е председателката
на Съюза на слепите в града Соня Захариева
“Горките хора... Господ не е бил на тяхна страна!” Така перничани коментираха в събота кървавата катастрофа край ловешкото село Микре, при която загинаха деветима техни съграждани, а други 19 бяха ранени.
“Ей там, ей там в голямата сграда срещу общината се събираха. Те са незрящи хора, ама много задружни, подкрепят се. Всички са били заедно на екскурзия в Дряново. Това е страшна трагедия!”, обяснява разпалено жена на възраст малко над 50 г. и сочи към централата на Съюза на слепите в Перник.
Местните разказват, че в злополучния рейс били 22-ма слепи, техни придружители и социални работници към Центъра за социална рехабилитация и интеграция. “Чухме, че сред ранените е директорката на Съюза на слепите Соня Захариева. Била е на екскурзията с тях. Интелигентна жена, инженер по професия”, казват перничани.
Според председателя на Съюза на слепите в България в тежко състояние е млад мъж на име Румен, който е IT специалист на центъра за рехабилитация. Заедно с него била и жена му.
Вчера вратите на офиса на Съюза на слепите в Перник бяха заключени.
От общината в миньорския град обявиха, че ще поемат разходите по погребенията на 9-имата загинали.
Семействата им ще бъдат обезщетени с по 325 лв., добавиха от кметството.
Градоначалникът Вяра Церовска е в постоянна връзка с лекуващите лекари на пострадалите и следи какво е състоянието им.
“Не мога да се отърся от ужаса, който видях. Моля се за здравето на пострадалите перничани и техните семейства. Всичко, което е необходимо за последващо лечение, е осигурено. Ситуацията е много динамична и дано да няма повече жертви”, сподели Церовска.
Шофьори на градския транспорт в Перник си спомниха, че загиналият им колега е карал и по линия Перник-село Студена. “Вече да те е страх да караш.
Даяджиите раздават безразборно книжки на всеки.
След туй никой не следи можеш ли, не можеш ли да караш”, коментира разгневено шофьор на автобус от Перник. И добави: “Не сме чули загиналият Марио да е глобяван, че е возил повече пътници, отколкото са местата в рейса.”
Местните вчера се питаха и кой е виновен за адската катастрофа, ще има ли наказан. “Чакаме да приключи разследването, нека се каже кой носи отговорност за трагедията. Не бива случаят да се забрави”, каза ресторантьор от заведение край общината в града.
Председателката на транспортния клъстер в Перник Магдалена Милтенова каза, че не може да коментира случая и фирмата превозвач Ви Ем, тъй като тече разследване. “Молим се пострадалите да оздравеят по-бързо. Съболезнования за семействата на загиналите”, добави тя.
19.11.2017, 09:30 часа
1350 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha