Пиенето и пушенето карат хората да изглеждат по-възрастни

Пиенето и пушенето карат хората да изглеждат по-възрастни Макар някои да смятат, че пиенето и пушенето са релаксиращи, ново изследване навежда на мисълта, че комбинирането им може да накара хората да изглеждат по-възрастни, отколкото са в действителност, съобщи ЮПИ.
Освен че са свързани със сериозни здравни рискове, тежкото пиянство и тютюнопушенето карат хората да изглеждат по-стари в сравнение с действителната им възраст, сочат резултатите от изследването. То обхванало над 11 500 датчани на възраст между 21 и 93 години за близо 12-годишен период. Жените изпивали средно 2,6 алкохолни напитки седмично, а мъжете - 11,4 алкохолни напитки седмично. Пушачи били 57 процента от жените и 67 процента от мъжете.
Тежкото пиянство и тютюнопушенето били свързани с видими признаци за стареене и участниците изглеждали по-стари в сравнение с реалната си възраст. Признаците за стареене включвали гънки на ушните лобове, сивкави кръгове около роговиците на очите, жълтеникавооранжеви плаки (петна) по клепачите.
Умереното пиене не било свързано с видими признаци за преждевременно стареене.
Учените отбелязват, че става въпрос за наблюдателно изследване, така че е невъзможно да се правят заключения за евентуална причинно-следствена връзка.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Epidemiology & Community Health.
19.11.2017, 13:25 часа
596 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha