Съдът реши: Община Кюстендил е забогатяла неоснователно

Съдът реши: Община Кюстендил е забогатяла неоснователно Общината в Кюстендил е осъдена за неоснователно забогатяване за извършени дейности, които тя не е възлагала, съобщи на пресконференция днес кметът Петър Паунов. Той посочи, че случаят е изключителен правен прецедент за цялата страна.
"За първи път орган на публичната власт е осъден да плаща хипотетични суми за извършване на хипотетични дейности, без да ги е възлагал, без да е уведомяван за тях и без да е приемал тяхното извършване", коментира Паунов.
Решението се отнася за дейности, извършени преди осем години, при бедствена ситуация, при преливане на река Бистрица в кюстендилското село Гърляно по пътя за Македония.
"За извършването на ремонтните дейности тогава бяха посочени изпълнители от тогавашния областен управител Любомир Анчев, бяха сключени договори, а половин година след извършването на дейностите бяха предявени претенции от изпълнителите за допълнителни работи", припомни Паунов.
Той посочи още, че общината тогава е завела дело, което е приключило с влязло в сила решение, без да е допуснато обжалване. Преди десетина дни е излязло и определение на Върховния касационен съд.
В своите актове съдът е приел, че община Кюстендил не е възлагала дейности за изпълнение извън договора, в който има клауза, че надработеното е за сметка на изпълнителя. На основание чл. 59 от Закона за задълженията и договорите обаче, общината е осъдена да заплати сума в размер на 290 хил. лв. за неоснователно обогатяване, изразяващи се в извършени машино-смени и изсипано количество инертна маса на повече от 1000 м надморска височина. Лихвите до този момент възлизат на над 190 хил. лв., над 20 хиляди са разноските присъдени на страната - ищец, посочи още Паунов.
За първи път се появява парадокс, в който орган на публична власт е необходимо да заплати суми, които са извън всякаква законна мярка. Според юристите на общината казусът представлява заобикаляне на Закона за обществени поръчки и редица законови норми.
От общината са изпратени писма до министър-председателя, Висшия съдебен съвет, председателя на ВКС, главния прокурор, министърът на правосъдието, националния омбудсман, областния управител, с искането съобразно компетентността им, да бъдат предприети мерки за промяна на законодателството или за уеднаквяване на съдебната практика.
"Надявам се на компетентна реакция. С това решение е постигнат солиден противоправен ефект. Така всеки би могъл да работи на територията на публични обекти, когато прецени и за време, което прецени, а сумите да му бъдат присъдени на база тази практика", коментира Паунов, цитиран от БТА.
Той припомни още, че всичките дейности за този период са извършени изцяло от Комисията по бедствия и аварии, със средства от държавния бюджет, а контролът е бил възложен на областния управител.
20.11.2017, 16:31 часа
1849 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha