С беседа в библиотеката отбелязаха 140 години от Освобождението на Монтана

С беседа в библиотеката отбелязаха 140 години от Освобождението на Монтана На 21 ноември 2017 г., пред многобройна публика в читалнята на РБ „Гео Милев” – Монтана, се състоя образователна беседа по повод 140 години от Освобождението на Кутловица /Монтана/. Събитието бе организирано от Регионална библиотека „Гео Милев”, Общински комитет „Васил Левски” –  Монтана и Сдружение „Будители народни”. Срещата откри Снежана Стоянова – завеждащ отдел „Читални”, приветствайки присъстващите. На беседата присъстваха историци, краеведи, представители на културни институции, журналисти, учители, ученици от ПГСАГ „Проф. арх. Стефан Стефанов”.
Юлия Андреева – гл. библиотекар, завеждащ отдел „Краезнание” изнесе обстойна лекция и мултимедийна презентация за събитията, станали на 21 ноември 1877 г., когато руските войски на полковник барон Николай Притвиц освобождават Кутловица. Тя представи на аудиторията изследвания и проучвания на краеведи и историци от нашия край за хода на събития по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., биографични данни за опълченци, останали да живеят в Кутловица след Освобождението, улици и паметници, именувани на участници от войната, в знак на признателност.
Участие в лекторията взе и историкът Йордан Герасимов, който разгледа хронологично значимите сражения, които са се водели в Кутловица по време на Освобождението и показа портрет на освободителя на Монтана полк. Николай Притвиц, както и на Арнолди.
Председателят на Общински комитет „Васил Левски” – гр. Монтана, г-жа Траяна Ценова връчи на директора на Регионална библиотека „Гео Милев” – гр. Монтана – г-жа Анелия Иванова-Тодорова грамота за съпричастност към каузата на Общинския комитет „Васил Левски” – Монтана, за активно участие в неговата дейност и популяризиране делото на Апостола. Грамота за активно участие в дейността на ОБК „Васил Левски” – Монтана бе връчена и на г-н Йордан Герасимов – учител, историк, директор на Държавен архив – Монтана (1990 – 1999), общественик.
21.11.2017, 14:51 часа
1367 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha