Гейовете изпревариха наркоманите по ХИВ

Гейовете изпревариха наркоманите по ХИВ Гейове изпревариха наркоманите по ХИВ. За тази тенденция съобщиха специалистите по време на пресконференция, посветена на Европейската седмица за тестване на ХИВ и хепатит.
Оказва се, че случаите на новозаразени с вируса на СПИН след секс са в пъти повече, отколкото инфектираните след венозна употреба на наркотици. В България общият брой на серопозитивните е около 3500 души. Не всички обаче са изследвани и знаят, че са носители на инфекцията.
Официално регистрираните случаи са 2678, като само половината от тях се лекуват. От всички заразени 84% са мъже. Някои хора обаче не признават сексуалната си ориентация.
„Аналният секс е първата и основна причина за заразяване и отдавна е надминала иглите. Мъжете, които правят секс с мъже са 48% от инфектираните. Други 40% попадат в графата хетеросексуални, но те най-ве4роятно са бисексуални и едва 12% са употребяващите наркотици“, уточнява проф. Христо Тасков от Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) пред „Телеграф“.
По думите му всяка година в България се откриват около 200 нови случая на ХИВ. Почти половината от тях са регистрирани в София, където са и най-големите гей общности. Следва Пловдив с 13% заради ромския квартал „Столипиново“, където се наблюдава употреба на наркотични вещества.
На трето и четвърто място са Варна и Враца. Най-много са носителите на вируса на СПИН между 20 и 39 години. В някои случаи обаче това означава, че инфектирането е станало по-рано, в периода 15-19 г.
21.11.2017, 15:19 часа
1100 1
Коментари

:-)

22.11.2017, 17:04 часа
Малко уточнение: Не гейовете, а педер@сите, щото Гей е състояние на духа, а педер@с на гъз@.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha