Започват проверки на училищата с голям брой задочници

Започват проверки на училищата с голям брой задочници Проверяват всички училища, в които има голям брой задочници, обяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред „Нова телевизия". Това става след разкритията за мъртви души в професионалната гимназия в Бяла, чрез което се източват пари от държавата.
„В случая определено става въпрос за закононарушение и за престъпление, предвид и образуваното производство от Окръжната прокуратура в Русе. Имаме финансовия аспект, но това не е най-притеснителното. Най-притеснителното е, че имаме голям брой деца, които не са ефективно включени в образователната система", коментира министърът Вълчев.
Казусът е конкретен - за училище в Бяла, в което по документи учат 600 души, но класните стаи са празни. А хора, които дори не знаят на какъв изпит се явяват, влизат в училището веднъж в годината.
„Разпоредил съм проверка на всички училища, където има записани голям брой ученици в задочна и самостоятелна форма. Проблемните ни училища са определен брой. Те не са всички. Това са училищата, в които има концентрирани деца от уязвими групи и професионалните гимназии, предимно в малките населени места", каза още министърът на образованието.

Как ще се пресече този вид нарушения?
„Можем да пресечем тази практика с по-засилен контрол и със стимули да задържат всяко едно дете. Сформирали сме мобилни групи. Реагираме на всеки един сигнал, и във всеки един от тях освобождаваме директора на учебното заведение. А от новоназначения директор изискваме да търси дисциплинарна отговорност на учителите", коментира Вълчев.
Той обаче очерта допълнителни проблеми в системата на образованието.
„Проблемът е още от детската градина. Има деца, които не са посещавали детска градина, не знаят български език, а след това в първи клас е много трудно да бъдат ефективно включени в учебния процес".
22.11.2017, 10:10 часа
414 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha